Futballbotrány: más nevében fociztak a fiatalok?

2017. október 20. 08:42 2017. okt. 20. 08:42

Borzasztó kínos focibotrány érik Dombóváron. Egy utánpótlásnevelő egyesület keddi meccsén több fiatal játékosról derült ki, hogy nem is annyira fiatal: nem stimmelt az igazolólapjuk és a személyazonosságuk. Okirathamisítás, eltiltás,TAO-támogatás, elnöki, edzői és szülői felelősség – sok minden felmerül, messzire vezethetnek a szálak.

Roppant kínosan indult a keddi mérkőzés a Dombóvári Focisuli Egyesület U15-ös csapatának. A mérkőzésen megjelentek az Magyar Labdarúgó Szövetség Tolna megyei emberei és a szervezet független szakértői, miután nagy valószínűséggel egy korábbi meccset megóvott a csapat egyik ellenfele. A játékosokat egyenként hívták be, és úgy tudjuk, legalább hármuknál kiderült: a személyazonosságuk és az igazolólapjuk nem egyezett.

Egy magát megnevezni nem kívánó szülő a Pécsi STOP-nak elmondta: az ő gyermeke is játszott a meccsen, de a botrányban nem volt érintett. Ő úgy tudja: idősebb fiúk játszhattak a fiatalok helyett, az egyesület U15-ös és U16-os csapata is érintett lehet a botrányban. Elmondta azt is: szinte névről ismerik egymást a játékosok, nem csak Tolna, de Baranya megyében is. A dolog tudomása szerint már több csapatnak is szemet szúrt, akár csak a tavalyinál sokkal jobb, talán túlságosan is jobb teljesítmény. 1-2 év ebben a korosztályban sokat számít, főleg az erőnlétben. – Borzasztó volt, ahogy ezek a gyerekek szinte sírva jöttek oda, és kérdezgették tőlem is, hogy most mi lesz – mondta a férfi. – Láthatóan nem voltak tisztában a lehetséges következményekkel, de nagyon úgy tűnt, hogy a szülők sem értették, mi történik.

Az ügyben felmerül az okirathamisítás lehetősége, ami büntetőjogi kategória, eltilthatják a játékosokat, megbüntethetik a csapatot, az egyesület pedig akár a TAO-támogatását is bukhatja. Természetesen felmerül az egyesületi elnök, az edző és a szülők felelőssége is, nagy kérdés, hogy ki mit tudott a történtekről. Van, ami ezek közül hamar kiderülhet: az MLSZ jövő héten tárgyal erről az esetről (is) Baranyában.

Az egyesület elnöke, Tárnoki Zoltán megkeresésünkre annyit mondott: kész tények nincsenek, félinformációkról meg nem mond semmit. Azt sem árulta el, hogy hány fiatal érintett.

Kerestük a csapat edzőjét, Právics Attilát is, de nem értük el. Právics neve nem először merül fel focival kapcsolatos dombóvári botrányok ügyében. Korábban a Dombóvári Futball Club elnöke volt, a Pécsi STOP úgy tudja: az egyesület háza táján jelenleg is nyomozás folyik. Szabó Loránd polgármester a helyi 7200 című lapnak akkor arról beszélt: már az átadás-átvételi procedúránál kiderült, hogy a csapat kasszájából több mint 5 millió forint hiányzik. A Magyar Labdarúgó Szövetségtől TAO-pénzek elszámolásával kapcsolatosan érkezett hiánypótlás, amelyből kiderült, hogy két fűnyíró traktort is vásárolt a klub korábban, darabját 4,3 millió forintért, ám azok, úgy tudjuk, nem sok fűszálnak tettek keresztbe a DFC pályáján.