Kötelezte a bíróság az ORFK-t, hogy vizsgálja ki a mohácsi hajléktalanokat bántalmazó rendőrök ügyét

2023. március 7. 16:34 2023. márc. 7. 16:34

Miután megnyerte a pert az Utcajogász, így a rendőrségnek újra kell vizsgálnia a tagjai által bántalmazott mohácsi hajléktalan férfi ügyét, jelentette be a jogvédő szervezet. A rendőrség korábban hatáskör hiányára hivatkozva nem vizsgálta a saját felelősségét.

Még 2021 februárjában került nyilvánosságra, ahogy rendőrök bántalmaztak egy hajléktalan férfit Mohácson. A bántalmazás egy részéről videót készítettek, amit továbbküldtek kollégájuknak. A két rendőr szolgálati jogviszonya időközben megszűnt, az ügyészség pedig letöltendő börtönbüntetést indítványozott ellenük, ez jelenleg is zajlik – írta a hvg.hu a jogvédő szervezet közleménye alapján.

Az Utcajogász közigazgatási pert is indított az ORFK ellen, mert az Országos Rendőrfőkapitány a rendőrségi vizsgálatot hatáskör hiányában megszüntette arra hivatkozva, hogy a büntetőeljárás mellett nem szükséges további eljárás, amiben a rendőrség felelősségét kellene vizsgálni.

Az Utcajogász ügyfelét 2020-ban és 2021-ben összesen háromszor zaklatták a rendőrök. 2020 szeptemberében elvették a nála lévő bicskáját, elektromos sokkolót alkalmaztak, de volt, hogy spray-vel fújták le. Az esetekről azonban hivatalos dokumentáció nem készült, az intézkedő rendőröket dokumentáció hiányában a rendőrség nem tudta beazonosítani, ezért került sor az eljárás megszüntetésére.

A 2023 januárjában meghozott ítélet arra kötelezte az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy ismételje meg az eljárást, és vizsgálja érdemben az Utcajogász ügyfele által panaszoltakat, amelyek a biztos szerint a megalázó bánásmód tilalmába ütköztek.

Forrás: HVG