Mától sztrájkolnak a Cserepka iskolában a tanárok

2022. szeptember 19. 14:14 2022. szept. 19. 14:14

Ahogyan arról a hétvégén beszámoltunk, a Cserepka Baptista Gimnázium sztrájkbizottsága egy közlemény adott ki, melyben közölték, hogy két napos sztrájkot fognak tartani.

Az intézmény egy közleményben fogalmazta meg a követeléseiket: azonnali bérrendezés, bérek közelítsék meg az EU által javasolt diplomás átlagbér 80 százalékát, valamint töröljék el a megalázóan alacsony gyakornoki bérezést a kezdő tanárok esetében és a túlórákat fizessék ki.

A sztrájkbizottság teljes közleménye:

A pécsi Cserepka Iskola Sztrájkbizottságának felhívására 2022. szeptember 19. napjától határozott időre (szeptember 19–20.) sztrájkot hirdetünk azért, hogy felhívjuk a figyelmet a pedagógusok munkájának anyagi és társadalmi megbecsülésének hiányára. Követeljük, hogy béreinket közelítsék az EU ajánlásának megfelelően — a diplomás átlagbér 80 százalékhoz! Ennek eléréséhez már most tegyenek érdemi lépéseket, ne várjanak 2028-ig! Nem hagyhatjuk, hogy még öt év »ingyenmunkát« várjanak el tőlünk! Garantálják az ezt követő időszakra is a bérek inflációkövetését!

Töröljék el a megalázóan alacsony gyakornoki bérezést a pályakezdő kollégák esetében! A túlórákat, mint minden más munkahelyen, fizessék ki!

A sztrájk idején csak a vonatkozó kormányrendelet alapján előírt oktató-nevelő munkát végezzük el. Eszerint a még elégséges szolgáltatás keretében a gyermekek felügyeletéről az intézmény gondoskodik.

A nagyon alacsony fizetések következtében tehetséges, inspiráló kollégák tucatjai hagyják el a pályát kényszerűségből, akiket ilyen körülmények között végképp lehetetlen pótolni – ez a közoktatás minőségének további rohamos romlásához vezet. A pedagóguspályát haladéktalanul vonzóbbá kell tenni a fiatalok számára! Ennek első lépése az azonnali bérrendezés.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége vagy a fenntartó ellen, és főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk egy jobb, szabadabb oktatási rendszerért, emberi és szakmai méltóságunkért, a gyermekeink jövőjéért.

Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatásügy kiemelt fontosságára. Meggyőződésünk, hogy mostani munkavállalói harcunk sikere az egész magyar társadalom érdekét szolgálja, ezért kérjük mindenki megértését és szolidaritását.