Pécs: új cég az EU-s források hatékonyabb felhasználásáért

2022. augusztus 1. 14:57 2022. aug. 1. 14:57

Az Európai uniós pályázati támogatások hatékonyabb felhasználása érdekében hozott létre új gazdasági társaságot a pécsi önkormányzat. A Pécsi Létesítményüzemeltető Kft. működésével még idén több tízmillió forint EU-s forrást számolhat el a város, amihez az erre a célra létrehozott társaság nélkül nem juthatna hozzá - írja közleményében a pécsi városháza.

Az Európai Uniós pályázati támogatások keretében bizonyos szolgáltatások nyújtására lehetőség van úgynevezett in-house, vagyis házon belüli szerződések megkötésével. Ilyen megállapodás azonban csak olyan, az önkormányzat tulajdonában álló céggel köthető, amelynek bevételei legalább 90%-ban az önkormányzattól származnak. A 2019-ben indított átvizsgálásunk eredményeként kiderült, hogy azok a cégek, amelyek korábban alkalmasak voltak ilyen in-house szerződés megkötésére, az elmúlt években sikerrel növelték piaci bevételeiket, ami örvendetes, ugyanakkor kizárja a házon belüli szerződések megkötésének lehetőségét. Ezt a helyzetet orvosoltuk a Pécsi Létesítményüzemeltető Kft. létrehozásával, amelynek működésével a már folyamatban lévő projekteknek köszönhetőn csak idén több tízmillió forintnyi EU-támogatás maradhat az önkormányzatnál. Ezt az összeget olyan működési költségekre fordíthatjuk, amelyeket enélkül a költségvetésből kellene finanszírozni – foglalta össze Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere.

 

A céltársaság létrehozását az önkormányzat nemcsak jogi szakértőkkel, hanem az EU-támogatásokat kezelő Közreműködő Szervezettel is egyeztette. A társaság megalapításával az önkormányzat nemcsak a már zajló projektek korábban lehívott támogatásait tudja még hatékonyabban elszámolni, de az új európai fejlesztési ciklus további hasonló támogatásainak későbbi lehívása előtt is megnyílt a lehetőség.

 

Megvizsgáltuk, hogy a meglévő cégeink átalakításával ugyanezt a célt el tudjuk-e érni, de kiderült, hogy egy ilyen átszervezés jelentős, 50 millió forintot meghaladó költséget jelentett volna, vagy egyes társaságok esetében a tevékenységeik aránytalan átalakítását, így a cégek indokolatlan és felesleges torzulását hozta volna magával, ezért döntöttünk a minimális költséggel létrehozandó új társaság mellett – tette hozzá Ruzsa Csaba.

 

A Pécsi Létesítményüzemeltető Kft. a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. leányvállalataként jött létre, az ügyvezetői feladatokat az anyavállalat vezérigazgatója látja el, külön térítés nélkül.

 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata