Pécs is segítséget ajánlott a Notre Dame újjáépítésében

2019. április 16. 15:19 2019. ápr. 16. 15:19

Pénzt ugyan nem, mint mondjuk Szeged és Székesfehérvár, de például nemzetközi hírű művészettörténészeivel segít a baranyai megyeszékhely is. Mondhatni a párizsi főpolgármesternél pattog a labda, hogy mit is szeretne Pécstől.

A hétfő esti, kedd reggelig tomboló tűzben jelentős károkat elszenvedett Notre Dame újjáépítésében magyar szervezetek, városok egymás után ajánlják fel segítségüket. Erről a vonatról természetesen nem maradhatott le Pécs sem. Itt nyilván fel sem merült, hogy akár szerény anyagi eszközöket is felajánljanak, mint mondjuk Szeged. Gesztus nélkül azonban mégsem maradhatott az igen jelentős keresztény múlttal bíró város, ezért Páva Zsolt polgármester levélben biztosította segítségéről Párizs főpolgármesterét, Anne Hidalgót.

Íme a levél:

„Tisztelt Főpolgármester Asszony!

A Notre Dame székesegyház szörnyű tűzvészének hírét Magyarország, s városunk, Pécs polgárai mély megrendüléssel fogadták.

Úgy vélem, a Notre Dame nemcsak Franciaország, de egyben a keresztény kultúra egyik legbecsesebb műemléke, közös történelmünk szerves és fontos része.

Éppen ezért bízom benne, hogy a lehető legszélesebb összefogással mielőbb el tud kezdődni rekonstrukciója.

Szeretném biztosítani, hogy Pécs városa szerény eszközeivel minden olyan segítséget meg kíván adni Párizsnak, amely a rendelkezésére áll.

Városunkban nemzetközi hírű művészettörténészek, restaurátor szakemberek dolgoznak, akik munkája anyagilag felbecsülhetetlen segítséget jelenthet az Önök előtt álló feladatok megoldásában.

Biztosíthatom, Pécs szívesen áll Párizs rendelkezésére.

Kérem, jelezze felénk, amennyiben úgy érzi, városunk bármilyen módon részt tud venni az újjáépítésben.

Kívánok Önnek, a párizsiaknak és a francia népnek sok erőt a következő hónapokban, években, hogy közös értékünk megmentése egy sikeres és gyors vállalkozásban ölthessen testet!

Páva Zsolt,

Pécs polgármestere”

Forrás: pecsistop.hu