Pécsi kutató felfedezése hozhat áttörést a szívgyógyászatban

2023. március 30. 13:23 2023. márc. 30. 13:23

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésében jelentős fordulatot hozhat az a fehérje, amelynek rendkívüli tulajdonságait dr. Bock-Marquette Ildikó és kutatócsoportja fedezett fel a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetében, valamint a Szentágothai János Kutatóközpontban. Joggal bízhatunk abban, hogy a fehérje hamarosan eljuthat a betegekhez is.

Az úgynevezett thymosin béta-4 vénás injekció formájában is képes lehet regenerálni a károsodott szívszövetet. Dr. Bock-Marquette Ildikó, a PTE Általános Orvostudományi Kara és a Szentágothai János Kutatóközpont kutatója, széles nemzetközi együttműködés keretében fedezte fel a fehérje szívregenerációra gyakorolt potenciális hatását és alkalmazhatóságát - erről a PTE adott tájékoztatást.

A thymosin béta-4 nevű fehérjét, amelyet a csecsemőmirigy termel, már 1966 óta ismerjük. Azonban csak az elmúlt években derült fény a Bock-Marquette Ildikó és kutatótársai által felfedezett szívregenerációs hatásaira. A kutatót egyik professzora, id. Kellermayer Miklós inspirálta, aki már az 1980-as években felvetette, hogy a sejtek által kiválasztott kisfehérjék jelentőségét kellene tanulmányozni.

"Az a fehérje, amelyre fókuszálunk és hasonlókat keresünk, rendkívül érdekes kismolekula. Képes a szövetek regenerálására, miután "visszaemlékezteti" a felnőtt szervet, szövetet az embrionális állapotára. A kutatásunk eredményeként ráadásul kiderült, hogy nagy előnye, hogy intravénás módon is hatékony, ezért nagyon egyszerűen használható gyógyszerként is alkalmazható lehet." - magyarázta a kutató.

A fehérjéket széles körben használhatják a különböző terápiás eljárásokban.

Az egyetemi közlemény szerint az egyik lehetséges felhasználási módja a fehérjéknek a bionyomtatás, ahol stimulánsként szolgálhatnak a nyomtatott sejtek számára. A pécsi kutatócsoport helyi klinikusokkal együtt vizsgálja a thymosin béta-4 más szervekre gyakorolt regenerációs képességeit is, amelyek többek között az veleszületett és szerzett betegségek, például a poszt-Covid szindrómák kezelésében is fontos szerepet játszhatnak.

Míg a csapat tovább kutatja a fehérjék további felhasználási módjait, az Egyesült Államokban már zajlanak a szívszövet-regenerációval kapcsolatos klinikai tesztek. Az eredmények azt mutatják, hogy a fehérje alkalmazása az adott dózisban nem jár komoly mellékhatásokkal, így megnyílhat az út a további tesztek és a gyógyszerfejlesztés előtt - áll a PTE közleményében.

Kiemelt képünk illusztráció.

Forrás: pecsma.hu