Ruzsa Csaba a 3 milliárdos keretösszegű Városi Tőkealapról: "Alapvetően azt szeretnénk látni, hogy miben tudjuk a helyi cégeket segíteni"

2021. szeptember 30. 18:58 2021. szept. 30. 18:58

Amint arról a Pécsi STOP is beszámolt hárommilliárd forintos városi tőkealap jött létre Pécsett, melyről szeptember 30-án tartottak tájékoztató workshopot a Corso Hotelben. 

Ahogyan azt lapunk is megírta a pécsi önkormányzat kiemelt célja a helyi gazdaság fejlesztése és a helyi cégek segítése. A város vezetése folyamatos párbeszédet folytat a helyi vállalkozásokkal annak érdekében, hogy valós segítséget tudjon nekik nyújtani, legyen szó a járvány okozta gazdasági nehézségek leküzdéséről vagy fejlesztési lehetőségekről. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

A Pécs Városi Tőkealap célja, hogy helyi és Baranya megyei vállalkozások ígéretes fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kapjanak tőkejuttatást, ezzel is segítve a helyi kkv-k egyre magasabb szintű fejlődési fázisának elérését. Mindenkinek fontos, hogy a vidék vállalkozásainak versenyképessége javulhasson, hosszú távon is képesek legyenek fejlődni.

Az önkormányzat egyébként még március végén jelentette be, hogy az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt., a Focus Ventures Tőkealap-kezelő Zrt., Pécs önkormányzata, valamint a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. között létrejövő négyoldalú együttműködési megállapodás aláírásával, 3 milliárd forint jegyzett tőkével létrehozza a Pécsi Városi Tőkealapot. Az alapdokumentumok elfogadásáról június 4-én döntött a közgyűlés, így a nyáron hivatalosan is létrejött a pécsi cégek fejlődését szolgáló alap.

A tőkealap mellett Pécsen egy háromtagú Befektetési Bizottság működik, amely egy az alap befektetési döntéseit előkészítő, azt megtárgyaló és ajánlásokat megfogalmazó konzultatív testület. A grémiumba az MFB Invest Zrt. delegálta tag mellé Ruzsa Csaba gazdaságért felelős alpolgármestert és dr. Csizmadia Péter képviselőt, a Fidesz pécsi közgyűlési frakcióvezetőjét választották meg.

A tőkealapból nyújtott támogatást a vállalkozások 50 millió forint alatt egyszerűsített, illetve gyorsított bírálati folyamattal igényelhetik, azonban 1 milliárd forintig arra is van lehetőség, hogy 50 milliónál nagyobb összeget igényeljen egy vállalkozás, de ez egy hosszabb ideig tartó, egyedi elbírálás alapján történik. Az egyedi befektetések időtartama átlagosan 5 év, de ez ágazatfüggő is. 

Az alap nyújtotta lehetőségekről 2021. szeptember 30-án, 13 órakor tartottak tájékoztatást a Corso Hotelben, ahol Ruzsa Csaba alpolgármester, Dénes Gábor, az MFB Invest Zrt. vezérigazgató-helyettese, Benke Ákos, az alap kezelését végző Focus Ventures Tőkealapkezelő Zrt. vezérigazgatója, valamint Csúcs Zoltán, az alappal kapcsolatos közreműködői, operatív feladatok ellátását végző Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója mutatták be és ismertették a projekt részleteit. 

A tájékoztatón Ruzsa Csaba alpolgármester elmondta, hogy 2027-et követően az uniós támogatási rendszer teljesen meg fog változni, éppen ezért most az a cél, hogy felkészítsék a cégeket arra, hogy majd ebben az új pénzügyi struktúrában is képesek legyenek megtalálni a számításaikat. 

"A jelenlegi uniós ciklusban sok segítséget kaphatunk a tőkealaptól, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. pedig remélhetőleg sokat fog tanulni a helyi cégektől azért, hogy a 2028-tól kezdődő időszakban már egyfajta új, más típusú segítséget is tudjon nyújtani a város" - közölte az alpolgármester. 

"Alapvetően azt szeretnénk látni, hogy miben tudjuk a helyi cégeket segíteni" - mondta el Ruzsa Csaba, aki egyebek között felidézte, hogy a helyi vállalkozások kvázi helyzetbe hozásának első lépése az volt, hogy megkönnyítsék a kisebb cégek telekhez jutását a Déli Ipari Parkban, ennek részleteiről a Pécsi STOP itt írt. 

A tőkealap kapcsán az alpolgármester elmondta, hogy ezidáig nagyjából 25-30 megkeresés érkezett a Pécsi Városfejlesztési Zrt-hez, a fő iparágak mellett pedig több megkeresés landolt náluk a kreatív iparból is. 

Az alpolgármester kiemelte, nagyon fontos, hogy a cégek, valamint azok a pénzintézetek, melyeket a cégek előzetesen már megkerestek, jelentkezzenek a Pécs Városi Tőkealapot koordináló önkormányzati cégnél, ugyanis mint mondja, minden vállalkozást a város nem tud majd egyenként felkeresni. 

Továbbá hangsúlyozta, hogy a csütörtöki szakmai előadás azért is kiemelten hangsúlyos esemény, mert ez segíthet beindítani a párbeszédet a cégek, illetve az önkormányzat között. 

Ruzsa Csaba alpolgármester után Dénes Gábor, az MFB Invest Zrt. vezérigazgató-helyettese tartotta meg az előadását, aki bemutatta az alapból felvehető fejlesztési tőke kihelyezéséért felelős befektetési és vagyonkezelő társaság, valamit a tőkebefektetés folyamatának részletes működését. 

Dénes Gábor az előadásában kiemelte, hogy a kiemelt célcsoportjuk közé azok a vállalkozások tartoznak, melyek jelenleg is növekedés előtt állnak, s amelyek már most árbevételt termelnek. Elmondta, hogy az MFB Invest Zrt. a tőkeemelésért cserébe az adott cégen belül kisebbségi tulajdonhoz jut, azonban fontosan tartotta kiemelni, ez nem jelenti azt, hogy bele is szólnak majd a cég működésébe. Továbbá azt is hangsúlyozta, hogy most nem a start-up cégeket keresik, ez ugyanis egy leányvállalatuk feladata, ők most kifejezetten a klasszikus iparágakban gondolkodnak. 

Dénes Gábort követően Benke Ákos, az alap kezelését végző Focus Ventures Tőkealapkezelő Zrt. vezérigazgatója beszélt a kockázati tőke, a hitelé és a támogatás különbségeiről, továbbá a tőkealap kapcsán a fejlesztési tőkéről beszélt részletesebben a workshopon részvevőknek. 

Kiemelte, hogy a fejlesztési tőke azon vállalkozások számára jelenthet kézenfekvő megoldást, amelyek már most növekedési potenciállal bírnak. Továbbá arról is beszélt, hogy a városvezetéssel azt a megállapodást kötötték, hogy olyan ügyek mellé állnának a finanszírozási lehetőségeikkel, melyeket az önkormányzat is fontosnak tart, melyek beletartoznak a fejlesztési elképzeléseikbe. 

"Ezt egy háromtagú Befektetési Bizottságon keresztül érjük el. Ez a bizottság az alap befektetési döntéseit előkészítő, megtárgyaló és ajánlásokat megfogalmazó testület" - mondta, majd hozzátette, hogy a bizottságba az önkormányzat kettő tagot a Focus Ventures Zrt. pedig egy főt delegál.

Ezután pedig Csúcs Zoltán, a a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója foglalta össze a városi cég tőkealappal kapcsolatos legfontosabb feladatait, továbbá kiemelte, hogy a az első kör jelentkezési határideje október 22. 

A befektetés folyamatáról itt lehet bővebben olvasni. 

Az előadássorozat végén pedig  Baracsi László, a Pécs Városi Tőkealap Projektiroda projektmenedzsere a pályázat benyújtásának operatív teendőiről beszélt néhány percben. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

A Pécs Városi Tőkealap honlapja és Facebook-oldala itt érhető el. 

Szerző: Pécsi STOP 

Címlapkép: Pécs Városi Tőkealap, Facebook