Idén is ezernyi virág díszíti Pécs utcáit, tereit

2024. május 16. 15:33 2024. máj. 16. 15:33

A BIOKOM NKft. munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy a várost több tízezernyi virágzó növénnyel öltöztessék díszbe.

Jelenleg is nagy erőkkel zajlik az egynyári virágpalánták kiültetése. A projekt keretében városszerte közel 30 helyszínen, valamint mintegy 60 közterületi dézsában és két tucat kőtálban több mint 2500 négyzetméternyi felületen ültetünk ki növényeket. A város kertészei mintegy 8300 darab kész palántát vásároltak, és további 25 000 darabot neveltek fel a csemetekert fóliasátraiban.

 

A pécsi virágszerető lakosság megszokhatta már, hogy ágyásaink rendkívül változatosak. A fajták során továbbra is előnyben részesítjük a hazai klímát jól viselő, ellenálló magyar nemesítésű fajtákat (többek között pl. Celosia-kakastaréj fajtái: 'Aranybika', 'Bikavér', 'Tokaj', 'Savaria', 'Főnix'; Rudbeckia-kúpvirág: 'Glória', 'Mackó'), de ültetünk bazsalikomfajtákat is, közülük a magyar 'Bíborfelhőt'. Kerülnek az ágyásokba továbbra is dísz mángold, dísz édesburgonya fajták, ricinusok, sok bársonyvirág fajta, rézvirág, petúniák, zsályák számos fajtája, változatos begóniák több fajtaköre, margitvirágok, rózsás meténg, díszcsalán és sorolhatnánk.

– A legnagyobb feladatot a virágos csapatnak a jövőben ezen ágyások fenntartási munkái jelentik majd. Rendszeres öntözésről, kapálás-gyomlálásukról kell gondoskodni, egyes fajták esetében virágzásukkor rendszeresen az elvirágzott részek eltávolítása is feladat – mondta el Bozsits Boldizsár, a BIOKOM NKft. zöldterület fenntartási vezetője. – Évek óta a biológiai növényvédelmet preferáljuk, így vegyszeres beavatkozásra rég nem volt szükség. E téren a legfontosabb a növények jó kondícióban tartása. Ennek elsődleges frontvonala már a palántanevelés során kezdődik, majd a megfelelő talajelőkészítés, tápanyagutánpótlás, év közbeni tápoldatozás, rendszeres öntözés rendkívül fontosak. Az idei évben a Szent István téren egy virágos Pécs felirat fotópont is létesül.

 

Fotók: Biokom