Újabb tanuszoda épülhet Baranyában - bár a többi sincs még kész

2017. július 15. 11:59 2017. júl. 15. 11:59

2014-ben 24 tanuszodát ígért be a kormány, ám eddig csak egy épült meg. Most újabb 26 uszodát jelentettek be. Baranyában eddig kettőről volt szó, Sásdon már építkeznek és már egyből korszerűsítési pénzt is kaptak, Vajszlón még sehogy sem állnak. Most Szentlőrinc is kaphat egy tanuszodát.

2014-ben jelentette be a kormány, hogy 24 településen tanuszodát építenek, amivel 45 ezer diák és 700 ezer lakos jutott volna sportolási és rekreációs lehetőségekhez.

A beígért 24 uszodából eddig egy készült el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengeren. A fennmaradó 23-ból 21-nél már zajlik az építés, de kettőnél még a közbeszerzést sem zárták le - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Az egyik épülő tanuszoda a baranyai Sásdon található, ott viszont már annyira előre gondolkodtak a Magyar Narancs cikke szerint, hogy ugyan még csak egy gödör volt az uszoda helyén, de már meg is nyert egyből egy 100 millió forintos korszerűsítési pályázatot is az építőcég. Uniós forrásból, természetesen. A beruházást fel is jelentették gyorsan.

Vajszlón sok minden hiányzik

A kettő, még el sem kezdett tanuszodából az egyik szintén baranyai, Vajszlón szeretnék a létesítményt a Magyar Narancs egy másik cikke szerint.

Némi gond azért akad a beruházással: nincs szennyvízcsatorna (meg szennyvíztároló), ám annak kiépítését már az uszoda felhúzására adott pénz nem fedezi, azt az önkormányzatnak kellene állnia (6-700 millió forintról van szó, amire a településvezetésnek nincs pénze). Ja, és termálvíz sincs, azt a tervek szerint gázzal fűtenék fel, amit egy biogázerőmű adna, de erre a kormánynak is rá kell bólintania. Mindezek a feltételek a közeli járásközpontban, Sellyén meglennének, de nem oda került az uszoda végül.

A Magyar Nemzet cikke szerint nemrég Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a 2014-ben elhatározott tanuszodákat 2017/2018-as tanévben mindenhol átadhatják.

Szentlőrincen épülhet új uszoda

Júniusban egy kormányhatározatban 26 újabb uszodát is bejelentettek a cikk szerint, ebből az egyik a baranyai Szentlőrincen épülhet meg. A határidő itt is elvileg a 2017/18-as tanév.

"Az eddigi uszodafejlesztésekre 6,15 milliárd forintot fordítottak, az államtitkár szerint az újabbakra pedig 10,44 milliárd forint jut. A tanuszoda-fejlesztések előfeltétele, hogy az érintett önkormányzatok az építkezés helyszínéül szolgáló ingatlanokat ingyenesen az állam tulajdonába adják" - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.