A híres pécsi góllövő csatárok nyomában

2023. szeptember 2. 10:37 2023. szept. 2. 10:37

A PMFC hónapok óta hadilábon áll a gólszerzéssel. Márpedig lőtt gólok hiányában nagyon nehéz meccset nyerni és begyűjteni a 3 pontot. Hiába véd remekül Helesfay Donát és hiába a Kínai nagy falat megtestesítő Rácz-Pejovic páros. A sikerhez ez az egy oldalúság kevés.  A Magyarországon profi ligaként számontartott bajnokságokban összesen 94 csapat lép pályára, eddig 93 együttes több gólt rúgott mint a PMFC. Az NB II-ben hat forduló után a Pécs három mérkőzést zárt gólnélküli döntetlennel.

A PMFC kapusedzője, Sólyom Csaba, az NB I-es csapat egykori játékosa kérdésünkre elmondta: napjainkban már nem csatárokat keresnek, inkább támadókat. A mai foci már nagyon összetett. Sólyom arról is beszélt, hogy az utánpótlásban több, mint félszáz kapus jár edzésre. Ennek a többszörösét kéne elérni támadó poszton is.

Azt már Dr. Pap Zsolt csapat orvos mondta el lapunknak, hogy kevés egészséges játékos van a pécsi keretben. Vasárnap tovább csökkent a hadra fogható játékosok száma. Hornyák Marcell a Gyirmót elleni bajnoki második félidejének közepén csereként lépett pályára, a pécsi színekben egyúttal debütáló 29 esztendős csatár azonban a 85. percben térdsérülést szenvedett. Sajnos a sérülés mechanizmusából láthatóvá vált, hogy Hornyák Marcell sérülése komoly. Nem történt kirívó kontakt, a labdára irányuló párharc során rosszul érkezett le, melynek következtében a bal térdében elszakadt az elülső keresztszalag. A műtéti beavatkozás szinte biztos, az MRI-vizsgálat eredményétől függ, hogy egy, vagy két operáción kell átesnie.

"A keresztszalag pótlása, majd a gyógyulási időszak 8-10 hónapot vehet igénybe." – nyilatkozta Dr. Papp Zsolt csapatorvos.

Már egy éve a PMFC csapatát erősíti Tóth-Gábor Kristóf. Az előző bajnoki szezonban megtalálta góllövő cipőjét. A 2023-2024-es szezonban már inkább csereként kap lehetőséget. Kristóf egy nagyon fiatal játékos, az U16-os, az U17-es, az U18-as és az U19-es, valamint az U21-es nemzeti együttesben 49 találkozón szerepelt és 18 gólt jegyzett. Teljesítményére a fővárosban is szemet vetettek, így 2020 nyarán a Budapest Honvéd szerződtette, majd a PMFC-be igazolt. A piros-feketék stábja idén még próbálja kihozni belőle a maximumot, hogy sikerüljön újra a gólgyártás.

Szabó Máté friss szerzemény a támadó sorba. A 2020/21-es szezonban jó teljesítményt hozott a Budafokban, ráadásul a Kisvárda ellen győztes meccsen debütált az NB I-ben - ezzel együtt 30 első osztályú bajnokin lépett pályára, ebből 18-szor kezdőként számítottak rá a Promontor utcai piros-feketéknél.

Az idei szezonra igazolt, új játékosok közül hat forduló után egyedül Gyurkits Gergő talált az ellenfél hálójába.

Hétvégén a PMFC a BVSC otthonába látogat. A mérkőzésre szeptember 3-án kerül sor, 16 órakor. A pécsi együttesnek pedig mindenképp el kell kezdeni a gólgyártást.

Szerző: Szabó Ferenc