Amerikai tapasztalatokkal, a PVSK-ban edzősködik a magyar lány, Csutorás Fanni

2022. szeptember 26. 18:38 2022. szept. 26. 18:38

Egy olyan edző csatlakozott a PVSK családjához, aki valójában sose hagyta el azt. Csutorás Fanni közel egy évtizednyi játék után az Egyesült Államokba költözött, ahol az egyetem mellett a kosárlabdával is foglakozott. Napjainkban PVSK színeiben edzőséget vállalt.

Szinte magától, kérdés nélkül kezdete a beszélgetést Csutorás Fanni, aki talán végleg megtalálta élete célját. Egy szombati napon csörgött a telefonom, a Peca (Debreceni Eszter) volt az, és azt kérdezte, hogy mi lenne, ha elvállalnám ezt a csapatot. Adott gondolkodási időt, de amikor letettük a telefont, akkor rögtön az jutott eszembe, hogy miért is kellene ezen gondolkodnom? Aztán amikor eljutottunk odáig, hogy megkaptam a felszerelést, akkor nagyon büszkén húztam fel a PVSK címeres pólót. Rögtön eszembe jutottak a juniordöntők, amit még játékosként éltem meg, a soproni harmadik helyezés U12-ből, napokig tudnám sorolni a szép emlékeket, kezdte a beszélgetést Csuti.

- Öt évet töltöttél 2013-2018 között Amerikában, előbb Iowa-ban, majd Észak-Karolinában. Elvégezted az egyetemet rekreáció szakon, az ott szerzett tudással tanárként is dolgoztál, az edzői pályával is ott ismerkedtél meg, East Carolina csapatában is játszottál. Mit hoztál haza Pécsre?

- Megtanultam, aki irányító, annak minden poszton meg kell állnia a helyét. Ehhez nagyon sokat videóztam. Példának említhetem, hogy többször egyedül kellett néznem a videót, majd utána edzők és a csapat előtt értékelni, hogyan láttam a teljesítményemet. Hangsúlyozom, hogy sokszor órákat videóztunk. Sajnos a sérülésről szólt 2018-as esztendő. Akkor úgy döntöttem, hogy hazaköltözök. Előbb a PINKK-Pécsi 424, aztán a ZTE NB I. A csoportos csapatát erősítettem. Ezután edzőként folytattam, U10-től U16-ig az összes korcsoport kis tehetségei Kozármislenyben. A jövőben szeretném edzőként tovább adni azt a tudást a játékosoknak, amit az évek alatt kaptam. Sokat változott a kosárlabda ahhoz képest, mint amikor én elkezdtem. Amit mindenképp szeretnék elérni, hogy ne a nyomást érezzék magukon, hanem élvezzék a sportot, hiszen a kosárlabdázást élvezni kell, mondta befejezésül Csutorás Fanni.

Napjainkban  egy korosztállyal feljebb lépett, de ezt a lépést már anyaegyesületénél, a PVSK-nál teszi meg, a 2022/23-as szezont a PVSK NKA Leány U 18B csapatát vezeti és több Általános Iskolában az első-másodikos nebulókat oktatja a kosárlabda alapjait, Fanni.

 

Szerző: Szabó Ferenc