Játékvezetésre váltott a kosárlabdázó, Sellei Dalma

2024. július 25. 10:18 2024. júl. 25. 10:18

Sellei Dalma 25 éves korára belekóstolt az NB I-es játékba, az NB II-es játékvezetésbe és több korosztályba edzősködik a Rátgéber akadémián. Dalmával beszélgettünk, aki a kosárlabda mellett éli életét. Legmagasabbra a mércét játékvezetésben tette, szeretne Praks Krisztián nyomába lépni, aki az elkövetkező napokban pécsiként a párizsi olimpián vezet kosárlabda mérkőzéseket.

- Mikor, hol ismerkedtél meg a kosárlabdával?

- Az egyes gyakorlóban szerettem meg a sportot, ahol sok "műfajban" kipróbáltam magam. Volt benne foci, kézilabda, de még karate is. Szüleimmel megbeszélve a kosárlabda mellett döntöttem.

 

- Van játékos múltad, NB I-ben játszottál olyan társaid voltak, mint Raksányi, Fürész, Zele és sokan mások. Napjainkban edzősödsz, játékvezetőként is tevékenykedsz és tanulsz is. Már díjat is kaptál. Te kaptad Baranya vármegyében a legtöbbet fejlődött játékvezetői díjat. Melyik sporttevékenységnél kaptad a legtöbb élményt, és miért?

 

- 18 évesen kezdtem el az Akadémián dolgozni, ekkor még a Peac-Pécs csapatában kosaraztam. Ez lesz a 9. szezonom az Akadémián, úgy vélem ezekben az években elsősorban saját magamat próbáltam megtalálni. Szerencsésnek tartom magam, hiszen nagyon jó mentorom és kollégáim vannak, akiktől rengeteget tanulok a mai napig. Ez a 9 év alatt voltak nagyon jó pillanatok, és voltak pofonok is, amik mindig jó időben jöttek és tereltek az utamon. Magamat rendkívül maximalistának tartom, mindig a legjobb teljesítményre törekszem. Ezt az oldalamat a gyerekeknek is próbálom átadni, illetve a kollégáimat is segíteni, ha szükségük van rá. Véleményem szerint egy pszichológus minden részletre figyel, ezt próbálom edzőként is kamatoztatni, főleg, hogy gyerekekkel foglalkozom. Itt nem csak a kosárlabdáról van szó, hiszen a pedagógia és pszichológia területe is rendkívül fontos a munkánkban.

- Várhalmi, Kapitány, Téczely Tamás és Téczely Roland, Praks az egykori és a jelen nagy nevei a kosárlabda bíráskodásból. Léphetsz a nyomdokaiba?

- Szertnék, rendszeresen edzek. legutóbb az NB II-es keret tagja lettem, szeretnék tovább lépni. Az említett játékvezetők közül Várhalmi Zsolttal videózni is szoktam, akivel elemeztük az ítéleteimet.

 

- A felsorolásból hiányzik a zsűriasztalnál való tevékenység, gondolom ott is van papírod a vizsgáról. Jól vélem?

- A kosárlabdázás kezdetekor 17 éves koromban ültem asztalhoz. később dönteni kellet, hogy a tanulás, a játék, az edzősködés, vagy a bíráskodás mellett miről mondjak le, az asztal került mellékvágányra.

 


Szerző: Szabó Ferenc