Kozármislenyből a strandkézilabda válogatottba

2024. január 22. 09:04 2024. jan. 22. 09:04

Baranya Vármegyének még nem volt strandkézilabdázó válogatottja. Az elmúlt év végén a Kozármisleny kapusa, Wichmann Vivien kapott meghívót a válogatott keretbe. A fiatal játékos már két összetartáson részt is vett. A sportoló arról is beszélt lapunknak, hogy a szövetség szeretné, ha a sportág bemutató jelleggel kerülne be az olimpiára.

- Mikor, hol, és hogyan ismerkedtél meg a kézilabdával?

- Kozármislenyben kezdődött az ismerkedés a kézilabdával, a Janikovszky Éva Általános iskolában, 2010-ben, amikor első osztályos lettem. .A szüleim csapat sport felé terelgettek.

- Sokkal kevesebben választják a kapus posztot, mint a mezőnyjátékos posztokat. Te miért tettél így?

- Évekig a gumilabdás, szivacs labdás korszakban minden poszton kipróbáltam a tudásom. Köztudott volt, hogy nem szeretek bukfencezni, ezért a kapuban kötöttem ki. Hozzáteszem, ma már megy a bukfenc is. A termetem adta a kapus posztot, bírtam és bírom a kemény dobásokat. A labdától sosem féltem.

- A jelenlegi helyzetben az NB I. és a strandkézilabda lehet a végállomás?

- Fiatal vagyok, megcélozhatom a válogatottságot, de azonnal hozzáteszem, hogy ott n agyon szoros a mezőny.

- A strand kézilabda nagyon más, mint a hagyományos ág. A legfontosabb eltérésekről beszélnél?

- Nagyon más, a 40 centis homok sok meglepetést tud okozni. A mezőny 15 méter hosszú és 12 méter széles. A mérkőzés két félidőből áll, mindkét félidő eredményét önállóan kell értékelni. Mindkét félidő 10 perc, közöttük legfeljebb 5 perc szünettel. A mérkőzéseket gömbölyű, nem csúszós gumilabdával játsszák. Férfiak, nők különböző méretű labdával játszanak. A játéktéren csapatonként 4 játékos (3 mezőny és a kapus) tartózkodhat. A többiek cserejátékosok, akik a saját cserehelyükön tartózkodhatnak. A játékteret elhagyni és oda belépni csak a saját cserehelyen szabad. Ez a kapuscserére is érvényes. Ha az időlegesen kiállított játékos a kiállítási idő alatt a játéktérre lép, újabb kiállítást kell kapnia, ami egyúttal a kizárását jelenti és ezen felül egy másik játékosnak is el kell hagynia a játékteret. A látványos gólokat (légpasszal, testfordulattal vagy test mögötti kapura lövéssel) két ponttal kell jutalmazni. Ha valamelyik félidő végén döntetlen az állás az ún. „aranygól" szabályt kell alkalmazni, vagyis az lesz a félidő győztese, aki ezt követően az első gól dobja. Ha mindkét csapat megnyert egy-egy félidőt, az ún. „szétlövést" szabályt kell alkalmazni.

- Mennyire vagy meghatározó játékos a strand kézilabda válogatottban?

 

- Hárman vagyunk a keretben kapusok, ketten rutinosabbak és idősebbek nálam, két edzőtáborban már voltam a válogatottal.

 

- A kozármislenyi szurkolótáborról is beszélnél?

- Ez így van. Nálunk száz százalékig igaz, hogy a szurkolók a 8. játékost adják. Talán nem véletlen, hogy eddig minden pontunkat hazai pályán gyűjtöttük be. Hozzáteszem, hogy idegenben is ott vannak a mislenyi szurkolók. Legutóbb Békéscsabán az Ö hangjuk jobban hangzott, mint a hazaiaké.

 

Szerző: Szabó Ferenc

Nyitókép: mislenyikezi.hu