Mészáros Ferenc egykori pécsi csatár góllövőt keres

2023. szeptember 7. 11:14 2023. szept. 7. 11:14

A Tolna Vár megyéből, Kajdacsról érkezett Mészáros Ferenc a PMFC csapatához közel 45 éve. Hasonló gólerős csatár Pécsről nem sok került a válogatottba. Talán Dunai Antalt említhetjük. Az egykori pécsi és a magyar válogatott gólerős játékosával a jelenlegi PMFC gólszegénységéről beszélgettünk.

A Pécsi együttes színeiben 189 mérkőzésen 61 gólt rúgott. A válogatottban 21 mérkőzésen húzhatta magára a címeres mezt és 4 alkalommal került a góllövők közé. Hazai élvonalbeli játékos-pályafutását a PMFC-ben zárta, az 1993-94-es idényben. Az Újpest ellen mutatkozott be, az Újpest ellen is búcsúzott. A korábbi klasszis csatár elmondhatja azt is magáról, hogy volt ötszörös utánpótlás-válogatott, 16-szor különböző válogatottak tagja, egyszeres B-válogatott és hatszoros olimpiai válogatott is.

- Kezdjük a beszélgetést az Újpestnél. A PMFC Magyar Kupa mérkőzést játszik szeptember 16-án az Újpest ellen. Elég lehet a tovább jutáshoz a Pécs védelmi bástyája?

- Hosszabbítást érzek. Ott fog eldőlni ki bírta jobban erővel. Hozzáteszem, hogy egy-két kontra esetleg a PMFC javára fordíthatná a sikert.

- Mi történhetett a PMFC csatárokkal?

- Erre a kérdésre legjobban a választ az edző látja. Én azt látom, hogy igazi gólerős csatár nincs a PMFC-ben. Nem látok olyan játékost, akire fel lehetne építeni a támadásokat. Az állományba hiányzik egy olyan támadó, aki képes egyénileg megoldani a feladatokat. Képes kontra játékra. Mindenhez ereje is van.

- Napjainkban a csapatok 90 százaléka hátulról építkezik. A védelem a fontos számukra. A közönség pedig a gólokért jár mérkőzésre. Nincs itt ellentmondás?

- Lehet, hogy így van, említsek egy példát. A vendégcsapat nyert 3-2-re. A mérkőzésen a hazaiaknak volt 4-5 gólhelyzete, szurkolok tapsoltak, ürültek. A mérkőzés végén bosszúsak lettek a verességéért. Ki dönti el, hogy az esemény mennyire volt szórakoztató? Hozzáteszem az edzések 1/3-a támadásról, 2/3-a védekezésről szól.

- Közel 40 éve 1984-ben, a Törököknek két gól rúgtál, emlékszel az egyikre?

- A két gól mellet két gólpasszom is volt. Emlékszek rájuk, fejemben és videón is megvannak. Az egyik csuka fejes volt a jobb alsó sarokba. Dönthettem volna, hogy egy másodperccel később laposan belsővel, rúgom, de így láttam biztosabbnak, hogy eredményes lehessek.

- Unokád van, sok időt töltesz vele, labdarúgó lesz?

- Van benne X-faktor, de a nagymamája tornászt lát benne. Úgy hogy nem dőlt el a sportága.

 

Szerző: Szabó Ferenc