PMFC emlékek a retro kiállításon

2024. június 26. 14:21 2024. jún. 26. 14:21

Ingyenesen látogathatták az érdeklődők, a Baranya Vármegye Levéltárában, a múzeumok éjszakáján, a PMFC archív tárgyait, ahol a klub történelmi ereklyéit ismerhették meg közelebbről az érdeklődők négy vitrinben.

A PMFC szimpatizánsainak és a pécsi labdarúgás kedvelőinek is tartogatott kihagyhatatlan programot a szombati Múzeumok Éjszakája, ugyanis a PMSC Öregfiúk Egyesület, a Baranya Vármegyei Levéltár, illetve több helyi relikviagyűjtő összefogva páratlan kiállítást szervezett a klub ereklyéiből. A törzsszurkolói táborból ketten is segítettek a négy vitrin elkészítésén illetve feltöltésén. Mészáros Ferenctől, az PMSC ÖFE elnökétől megtudtuk, a relikviák között szerepelnek egyebek mellett 80-as és 90-es években viselt mezek, mérkőzéseken használt focicipők, sálak, eddig szinte sosem látott fotók, labdák, korabeli sajtótermékek és további érdekességek. Nem maradtak ki a régi plakátok sem. A zsolnay gyár egyedi porcelán tárgyai is kiállításra kerültek. A Pécsi Dózsa-PMFC 1955-1984, PMSC -PMFC 1884-2000 címmel Kamondi Imre, egykori pécsi éljátékos tollából megjelent két kötetes könyv is kiállításra került. Eddig az egyetlen alkotás, ami a pécsi NB I. történetét dolgozta fel ilyen nagy terjedelemben. A kiállítás azok számára biztosan érdekes élményt nyújthatott, azon érdeklődők számára, akik szerették egy kicsit felidézni a régi emlékeket.

A Baranya Vármegyei Levéltár munkatársai arról beszéltek, hogy náluk retro kiállitás alatt rendezték a múzeumi bemutatót. Hasonlót évek óta megtartják, ám a PMFC, a sport 2024-ben volt először. Hozzákapcsolták a színház és mozi tárgyakhoz kapcsolódó tárgyak bemutatásához a sportot. Az emeleti kiállító termen kívül az alagsorban is lehetett látni régi sportújságokat és a levéltár gyűjteményéhez kapcsolódó művelődéshez kapcsolódó emlékeket. A Levéltár képviselői azt is elmondták, hogy 2025-ben szívesen fogadják a pécsi sportemlékeket, ha a szervezők felkérik őket rá.

 

Szerző: Szabó Ferenc