Uszonycsapásokat is tanulnak a búvárok Pécsett

2024. július 15. 09:46 2024. júl. 15. 09:46

A lebegés, a súlytalanság egy fantasztikus élmény, amit a búvárokon kívül az egész világon csak az űrhajósok élhetnek át. Ők is először általában búvárként, kiképzésük során. A tengerek mélyén személyesen megtapasztalhatják, és ráadásul testközelből láthatják a természetfilmekből megismert víz alatti világ csodáit, és érzékelhetik a hihetetlen békét, nyugalmat és csendet.

POLIPSÓ néven működik Pécs városában a legrégebbi búváriskola. Alapítója Buczkó Csaba NAUI Course Director, NAUI First Aid és CPR Course Director, NAUI Technical Instructor és DAN Instructor. Az elmúlt évek során több sikeres túrát szerveztek a világ számos tájára. Az itt és a különböző tanfolyamokon szerzett élmények és tapasztalatok tették az iskola oktatóit és divemastereit a régió legfelkészültebb búváraivá, akik ezt a tudást adják tovább tanfolyamainkon és túráinkon. Évente kb. 50 búvár teszi meg az első uszonycsapását náluk. Közülük sokan további minősítéseket is szereznek folyamatosan. Eddig több mint 10 oktatót, és több mint 50 divemastert képeztek ki, akik közül a legeredményesebbek: Kovács Judit, Tóbiás Zoltán, Melegh Andrea, Kádár Péter, Gyurokovics Gábor, Szabó Tamás, Szlezák Antal, Dr. Kádár János, Kádár Éva, Fóris György. Ők segítenek a mai napig a tanfolyamokon és a túrákon. Nélkülük nem is működhetne az iskola ilyen eredményesen. A sok nemzetközi díjjal elismert búvár oktatóval, Buczkó Józseffel beszélgettünk.


 

- A búvárkodást sokan végzik. Vannak akik mentésre, vannak akik kedvtelésből űzik a sport ezen ágát. Ti az utóbbi ágazatba merültök a mélybe. Mi a legnagyobb különbség a búvárkodás két ága között?  Esetleg több ágazat is van?

 

- Nem így szoktuk ágazatokra bontani, mert ilyen formában nagyon sok ág lehet.
Inkább így: Rekreációs (sport) búvárkodás
Technikai búvárkodás

 

- Te, hogy ragadtál meg a hobbi búvárkodás mellett, mert ismereteim szerint több év tízede merülsz?

 

- Igen. 27 éve búvároktató lettem, azóta ebből élek.

 

-A kezdéshez mire van szükség? gondolok például ruhára, palackra és sok másra.

 

 Semmire. Lehet bérelni, vizsgához nálam minden felszerelés jár. 


 

- A hobbi búvárok milyen mélyre merülnek és számukra mi az élmény?


 

- Maximum 40 m-re. Sok-sok élmény létezik: maga a lebegés (súlytalanság), a látnivaló pl.: élővilág, roncsok, stb…


 

- Te oktatsz és merülsz is Pécsett-Baranya vármegyében mekkora az érdeklődés a búvárkodás iránt? 

 

- Van érdeklődés,véleményem szerint annyian vagyunk amekkora az igény, Amúgy kicsit időként változó a létszám.


 

- A biztonság minden sportágban fontos. Gondolom, hogy a víz alatt  a  ruhát megsértheti valami és elszakad. Meghibásodik az oxigén palack, érkezik egy cápa, ezek valós veszélyek lehetnek?

 

- Nem, a valós veszély maga a búvár, ha nem tartja be a szabályokat.

 

- Hol lehet az érdeklődőknek jelentkezni búvárkodás elsajátítására?

 

- Nálunk, a Polipsó búváriskolában! www.polipso.hu

 

Szerző: Szabó Ferenc