5 év börtönbüntetés vár az apját megkéselő kozármislenyi fiatalra

2023. május 24. 09:04 2023. máj. 24. 09:04

Egy háromgyermekes családban történt a szörnyű eset, amikor 2021 novemberében egy ittas állapotban lévő fiú késsel leszúrta édesapját. A férfi életveszélyes sérüléssel került kórházba, de szerencsére meg tudták menteni. Most ítélet született az ügyben, melyet a Pécsi Ítélőtábla hozott nyilvánosságra.

A tényállás szerint a vádlott két testvérével és szüleivel élt együtt. 2019 óta rendszeresen fogyasztott alkoholt, ami miatt többször veszekedett szüleivel, és édesapjával néha fizikai erőszakig fajult a helyzet.

2021. november 23-án az ittas állapotban lévő vádlott pénzt kért édesanyjától további ital vásárlására, azonban ő ezt megtagadta. Emiatt a fiú elkezdte szidalmazni anyját, mire édesapja - a sértett - védelmére kelt és dulakodás alakult ki a két férfi között. Ezután a vádlott sikeresen kiszabadult a sértett fogásából, majd elhagyta a nappalit és magához vett egy 19 centiméter pengehosszúságú kést, amivel visszatért. Az apa észlelte ezt, és bezárta az üvegezett ajtót, azonban az ütközés miatt az ablak betört. A két férfi továbbra is dulakodott az ablaknyíláson keresztül, melynek során a vádlott egy alkalommal a sértettet a mellkasa jobb oldalán megszúrta.

Ezt követően a vádlott leengedte a kést, majd az anyja, aki odalépett hozzá, elvette tőle. A kiérkező mentők közvetett életveszélyes állapotban szállították a sértettet kórházba, míg a fiút a rendőrök elfogták.

Az első fokon eljáró Pécsi Törvényszék a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 3 év börtönre és 3 év közügyektől való eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész eltérő minősítés és súlyosbítás miatt fellebbezést nyújtott be.

A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla azonban a vádlott által elkövetett cselekményt emberölés bűntette kísérletének minősítette, és SÚLYOSBÍTOTTA a büntetést 5 év börtönre és 5 év közügyektől való eltiltásra.

Az ítélet jogerős.

Forrás: PécsMa