Ennyi esetben ítéltek el jogerősen 14 év alatti gyereket Magyarországon

2023. február 21. 12:06 2023. feb. 21. 12:06

Összesen 131 esetben ítéltek el 12-14 év közötti gyereket Magyarországon 2013 óta – közölte a Népszava érdeklődésére az Országos Bírósági Hivatal.

lap emlékeztet rá, hogy ez a korosztály 2013 nyara óta büntethető, akkor csökkentették le a korhatárt 12 évre bizonyos – szándékos, személy elleni – bűncselekmények elkövetése esetén. Ilyen bűncselekmény például az erős felindulásban elkövetett emberölés, a testi sértés, a rablás, a kifosztás vagy a terrorcselekmény. Ezek esetében is csak akkor büntethető a 12-14 éves korú gyerek, ha az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással. A belátási képesség megállapítására a törvény nem tartalmaz rendelkezést, ezt minden elkövető esetében egyedileg vizsgálja a bíróság. 

Az Országos Bírósági Hivataltól kapott adatokból kiderül, hogy az érintett gyerekek túlnyomó többségét rablás és kifosztás bűncselekménye miatt ítélték el. Összesen 123 alkalommal született ítélet ilyen bűnesetek miatt. A második legtöbb esetben hivatalos és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt született elmarasztaló ítélet, hat alkalommal. 2021-ben egy, tavaly öt ilyen eset volt. Emberölésért csak 2022-ben ítéltek el 12-14 éves fiatalokat, összesen két alkalommal.
 

Ami a büntetéseket illeti: a legtöbbször – 88 alkalommal – javítóintézeti nevelésre kötelezték a gyerekeket.

Forrás: Népszava