Hétszázmilliós adócsalás miatt emeltek vádat tizenegy ember ellen Pécsen

2023. február 16. 14:30 2023. feb. 16. 14:30

Fiktív cégláncolat létrehozása és több mint hétszázmillió forintos adócsalás ügyében emelt vádat a Baranya Vármegyei Főügyészség.

A főügyészség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: egy pécsi cég két vezetője ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, míg a beszámlázó cégek vezetői ellen bűnsegédlet miatt emeltek vádat.
    

A gépalkatrész-kereskedelemmel foglalkozó pécsi cég alacsony értéken beszerzett áruból szakmunkával nagyértékű gépeket állított elő, ezáltal jelentős áfafizetési kötelezettsége keletkezett.
    

A cég két vezetője 2014-ben vegyiáru-kereskedelemmel bővítette a vállalkozás tevékenységi körét, és fiktív cégláncolatot hozott létre, hogy az így beszerzett fiktív költségszámlákkal csökkentse a társaság adófizetési kötelezettségét.
    

A vállalkozás - papíron - a vegyiárut magyarországi gazdasági partnerektől szerezte be, és külföldi, az Európai Unióban székhellyel rendelkező partnereknek értékesítette. A cégnek a valóságban gazdasági szempontból semmilyen szerepe nem volt, a láncolatban csak névlegesen vett részt a fizetendő adó csökkentéséért.
    

Négy cég állított ki fiktív számlákat a társaságnak 2014 és 2017 között, ezek segítségével a két cégvezető összesen 703 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek - olvasható a vádhatóság közleményében.

Forrás: MTI