Nyolc év fegyházra ítélték a férfit, aki fiatal lányokat kényszerített erőszakkal prostitúcióra

2023. április 20. 08:31 2023. ápr. 20. 08:31

A Pécsi Törvényszék a 2023. április 18-án megtartott nyilvános tárgyaláson kihirdetett ítéletével I. Z. R. elsőrendű vádlottat emberkereskedelem és kényszermunka bűntette miatt nyolc év fegyházra és kilenc év közügyektől eltiltásra, L. Gy. J. másodrendű vádlottat emberkereskedelem és kényszermunka bűntette miatt kettő év három hónap fegyházra és három év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottak a kiszabott szabadságvesztésből a büntetés kétharmad részének kitöltését követő naptól bocsáthatók feltételes szabadságra. A bíróság az elsőrendű vádlottal szemben 3.752.090 forintra, míg a másodrendű vádlottal szemben 150.000 forintra vagyonelkobzást rendelt el.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az elsőrendű vádlott férfi még a középiskolából ismerte G. R. sértett nőt, egy osztályba jártak. Szerelmi kapcsolat alakult ki közöttük, majd a sértett a tizennyolcadik életévének betöltését követően, 2017. május végén az elsőrendű vádlotthoz költözött. Ezt követően az elsőrendű vádlott közölte a sértettel, hogy prostitúciós tevékenység végzésével kell gondoskodnia a megélhetésükről. A sértett tiltakozott, ezért az elsőrendű vádlott megverte őt. A sértett a bántalmazás hatására beleegyezett abba, hogy szexuális tevékenységet folytasson külföldön. 2017. június hónap elején autóbusszal Svájcba utazott. Az utazást az elsőrendű vádlott szervezte meg, olyan személyekkel tartotta a kapcsolatot, akik Svájcban bordélyházat üzemeltettek, velük állapodott meg abban, hogy G. R. a bordélyházban munkát vállalhasson. Az elsőrendű vádlott 2021 júniusáig számos alkalommal erőszakkal arra kényszerítette a sértettet, hogy Svájcban pénzért szexuális cselekményt végezzen. A sértett által keresett – összesen 12.500 svájci frank – jövedelmet minden alkalommal elvette tőle. Többször előfordult, hogy a sértett nem szállt fel a Svájcba tartó buszra, hanem a szüleihez szökött egy kis baranyai településre, az elsőrendű vádlott azonban minden esetben rátalált, haza vitte magával, és megverte a szökés miatt. Az elsőrendű vádlott azért is többször bántalmazta a sértettet, mert kevesellte az általa külföldön keresett pénzt.

Az elsőrendű vádlott az emberkereskedelemből és kényszermunkából összesen 3.752.090 forint vagyonra tett szert.

Az elsőrendű vádlott 2018. évben vette fel a kapcsolatot Facebookon G. D. sértett nővel, akivel ettől kezdve – megszakításokkal – viszonyt folytatott. 2021. február hónapban G. D. sértett az elsőrendű vádlott albérletébe költözött. Az elsőrendű vádlott rövid idő elteltével közölte a lánnyal, hogy elfogyott a pénzük, és megélhetésüket G. D.-nek kell finanszíroznia azzal, hogy Svájcban pénzért ismeretlen férfiakkal szexuális kapcsolatot létesít. A sértett erre nem volt hajlandó, ezért az elsőrendű vádlott bántalmazta őt, több alkalommal megverte. 2021. év második felében G. D. sértett megszakította a kapcsolatot az elsőrendű vádlottal erőszakos magatartása miatt.

2021. március 5. napján a délutáni órákban a másodrendű vádlott férfi gépkocsival felvette az ismeretségi körébe tartozó P. B. sértett nőt, majd együtt egy közös ismerősük lakására mentek. Itt a sértett kábítószert fogyasztott, amitől bódult állapotba került. A másodrendű vádlott rábírta P. B.-t arra, hogy eladja őt prostituáltnak úgy, hogy a másodrendű vádlott az eladást követően rövid idővel a vevőtől „visszaszökteti” a sértettet, a sértettért kapott vételáron pedig osztoznak. A sértett elhitte a másodrendű vádlott által mondottakat, ezért a közölt feltételekbe beleegyezett. A másodrendű vádlottnak azonban nem állt szándékában a sértett „visszaszöktetése”, a sértettet ténylegesen szexuális cselekmény végzése érdekében el akarta adni. A másodrendű vádlott felvette a kapcsolatot az elsőrendű vádlottal, és megegyeztek egymással abban, hogy a másodrendű vádlott 150.000 forintért eladja P. B.-t, aki szexuális cselekmény végzésével az elsőrendű vádlottnak rendszeres anyagi előnyt szerez. A másodrendű vádlott átadta a lányt az elsőrendű vádlottnak, aki elvette a sértett iratait és mobiltelefonját, majd a házába vitte, ahol közölte vele, hogy a vételárának ledolgozása érdekében legalább egy hónapig Olaszországban kell szexuális cselekményt végeznie, azután elengedi őt; addig nem fogja bántani, amíg jól viselkedik, ha megpróbál megszökni, meg fogja verni; a sértettnek követnie kell az utasításait, akkor eszik és akkor megy wc-re, amikor ő mondja. A sértett elmondta az elsőrendű vádlottnak, hogy nemi betegségben szenved, így végül 2021. március 7. napján a délutáni órákban az elsőrendű vádlott a sértettnek visszaadta a mobiltelefonját, a ruháit, majd felszólította arra, hogy adja vissza az érte kifizetett 150.000 forintot. Közölte vele, hogy a tartozás rendezése érdekében keresni fogja, majd a sértettet gépkocsival egy közeli városba vitte és ott kirakta.

Az ügyész fellebbezést jelentett be a büntetés súlyosítása végett, az elsőrendű vádlott és védője fellebbezést jelentettek be elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése végett, a másodrendű vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet. Az ítélet nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék