Pszichoaktív drogot terítettek Baranyában - 22 ember ellen emeltek vádat, döbbenetes dolgok derültek ki

2022. március 8. 08:55 2022. márc. 8. 08:55

A Szigetvári Járási Ügyészség többek között bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat 22 személlyel szemben a Szigetvári Járásbíróságon.

A vádirati tényállás szerint a vádlottak 2018. év folyamán egy új pszichoaktív anyagok internetes  kereskedelmével foglalkozó bűnszervezetet hoztak létre, amely az elfogásukig és a bűnszervezet  felszámolásáig, 2020 júniusáig működött. 

A bűnszervezet működése alatt az új pszichoaktív anyagot a bűnszervezet vezetője nagy tételben külföldről rendelte, belga, lengyel és más internetes oldalakról, melyekért kriptovalutával fizetett.  

A megvásárolt és az ország területére behozott új pszichoaktív anyagot a bűnszervezet tagjai több  budapesti bérelt lakásban porciózták és csomagolták, majd országszerte különböző postákon  utánvétes csomagként feladva juttatták el a fogyasztókhoz. A bűnszervezet vezetői kezelték az  internetes oldalakra beérkező megrendeléseket, irányították a csomagfeladó személyek napi  tevékenységét és szükség szerint előre elkészítették és a csomagfeladók számítógépeire megküldték  vagy távolról kinyomtatták a feladáshoz szükséges feladóvevényeket. 

A fogyasztók az új pszichoaktív anyagot internetes honlapokon keresztül tudták megrendelni. A  honlapokat az Amerikai Egyesült Államokban működő gazdasági társaságok szerverein keresztül  üzemeltették. 

Az utánvétes postai csomagok ellenértéke stróman személyek bankszámláira érkezett, akiket a  bűnszervezet tagjai hajtottak fel és bírtak rá a számlanyitásra és a bankkártyájuk átadására.  

A bűnszervezet legalább 7 honlapot működtetett a pszichoaktív anyagok kereskedése céljából,  melyeken keresztül az elkövetők kb. 20 000 db, új pszichoaktív anyagot tartalmazó csomagot adtak  fel. A bűnszervezet a bűncselekmény elkövetéséből a két év során kb. 348 millió forint bevételre tett  szert. 

A bűnös úton szerzett jövedelemből a nyomozó hatóság készpénz, ékszerek, nagy értékű  személygépkocsik lefoglalásával és a bűnszervezet tagjaihoz köthető ingatlanok zár alá vételével  vagyonelkobzás céljából kb. 75 millió forint összeget biztosított. 

 

Az ügyészség a vádiratban nyolc személyt bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új  pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével, két informatikust bűnsegédként, kereskedéssel  elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével, a bankszámlákat rendelkezésre bocsátó  11 személyt pénzmosás bűntettével, míg további egy személyt, akinek a nevén vagyonmentési céllal  a bűnszervezet vezetőjének személygépkocsijai voltak, közokirat-hamisítás bűntettével vádol.