A kormány kész kivonulni az egyetemi kuratóriumokból

2023. január 26. 15:45 2023. jan. 26. 15:45

Készen áll a magyar kormány arra, hogy jogszabályokat változtasson meg azért, hogy megszüntesse az összeférhetetlenséget a közalapítványi kuratóriumokban – jelentette ki Navracsics Tibor Brüsszelben.

Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztossal tárgyalt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Brüsszelben. A téma az Erasmus+, illetve a Horizont Europe programokban történő magyar részvétel volt – írja a Hvg.

Az ügy előzménye, hogy az uniós források védelme érdekében a tagállamok többek között olyan döntést hoztak tavaly decemberben, hogy az EU nem köthet új szerződéseket a magánalapítványi formában működő egyetemekkel. Többek között azért, mert a kuratóriumokban kormánytagok és más politikusok is ülnek, és ez összeférhetetlenséget jelent.

A találkozó után Navracsics Tibor magyar újságíróknak azt mondta, megállapodtak abban, hogy nem fenyegeti veszély azokat az oktatókat és kutatókat, akik jelenleg részt vesznek az Erasmus programban.

Navracsics azt kérte, hogy egyértelmű kommunikációval segítse az Európai Bizottság az esetleges félreértések eloszlatását az Erasmus és a Horizont Europe programmal kapcsolatban, a biztosok pedig megnyugtatták a magyar minisztert, hogy a megfelelő portálokon az érdeklődők kimerítő tájékoztatást kaphatnak.

Navracsics szerint két nem túl bonyolult jogszabály-módosításról van szó, majd hozzátette, márciusban, amikor a parlament ismét ülésezik, „akkor ezeket át tudjuk vezetni".

Forrás: HVG