A rezsiválság leküzdését sürgeti az MSZP

2023. március 23. 13:30 2023. márc. 23. 13:30

A rezsiválság leküzdését, az MSZP igazi baloldali javaslatainak elfogadását sürgette Varga László, a szocialisták elnökhelyettese csütörtökön, online sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus arról beszélt: nem az Oroszország elleni szankciók okozzák a pénzromlás növekedését, hiszen hónapokkal a háború kezdete előtt jelentek meg az ársapkák, hanem „orbáni infláció van ebben az országban".

Ennek okaként a magas energiaárakat, az orosz gáztól való függőséget, a gyenge forintárfolyamot, „az unióval való folyamatos háborúskodást", a kiskereskedelmi különadót, valamint azt jelölte meg, hogy a kompenzáció elmaradása miatt kénytelenek voltak továbbhárítani többletköltségeiket az aszálykárosult termelők.

Varga László arról beszélt: nemcsak az áfa, de az infláció szintje is Európa-rekorder, miközben a térség többi államában a miénknél tíz százalékkal alacsonyabb pénzromlást látni.

A V4-ek is elmennek mellettünk; a magyar emberek sokkal nagyobb kárt szenvednek a magas infláció miatt – mondta.

Azt sürgette: csökkentsék nullára az alapvető élelmiszerek áfakulcsát, töröljék el a kiskereskedelmi különadót, kompenzálják a kiskereskedőket az ársapkák okozta bevételkiesésért, valamint ellenőrizzék hatóságilag, hogy az adócsökkentés „egyértelműen a fogyasztóknak kedvezően jelentkezzen az árakban".

Szorgalmazta, hogy „összeszerelőüzemek" helyett a magasabb hozzáadott értéket termelő munkahelyek teremtése felé forduljon a kormány, fejlesszék az oktatást, a miniszterelnök által tervezett további félmillió munkahelyre pedig a nyugatra vándorolt sok százezer jól képzett magyart vonzzák haza.

Jól látszik, hogy a Fidesz politikája zsákutcába juttatta az országot, és ezt egyre többen érzik a bőrükön – fogalmazott Varga László.

Forrás: MTI/Hírklikk