A választási eredmények azt jelzik: csökkent a politikusok megvásárolhatósága

2024. június 17. 15:00 2024. jún. 17. 15:00

A legutóbbi választáson sokat számított a politikusok teljesítménye, akik jól politizáltak, általában nyertek, akik rosszul, azokat a választók elküldték – mondta az eredményeket elemezve a Publicus Intézet ügyvezetője. Pulai András a KlikkTV Mélyvíz című műsorában kivételeket is említett, de szerinte a számok azt mutatják, hogy csökkent a politikusok megvásárolhatósága.

Mindkét választás – az EP és az önkormányzati is – valamennyi hagyományos politikai szereplő kudarcát hozta, mindenki rosszabbul szerepelt, mint várta, kivéve a Tisza Pártot. Pontos jelzéseik után Pulainak csak néhány helyen okozott meglepetést a választási eredmény, de ilyen szoros fővárosi befutóra ő sem számított. 

A Fidesz legalább három tucatnyi polgármesteri helyet vesztett nagy és közepes települések szintjén. Az ellenzék kb. 300 egyéni képviselői helyet nyert, pontosabban fordított, ami nekik nagy győzelem. Pulai számára Győr volt az egyik meglepetés, ahol nevető harmadikként a két fideszes jelölt előtt befutott a helyi újságíró. A közgyűlésben azonban nem lesz senkije, az összes egyéni helyet más nyerte meg. A másik, ami érdekes, hogy Zalában, amely az ország második „legfideszesebb” megyéje, elvitte a városokat az ellenzék. A kormánypárt elbukta Hévízt, Keszthelyt és Nagykanizsát, Lentiben pedig alig 100 szavazaton múlott a Momentum győzelme. Azt lehet mondani, hogy a Fidesz a nagy buktát elkerülte, de az eredményt túlzás nagy győzelemként előadni. A Fidesz az EP-választáson hiába vitte el azt a szavazó mennyiséget, mint 2019-ben, ez most kevesebb mandátumot jelentett. Érdekességként említette Pulai, hogy oda jutottunk, hogy Orbán Viktor a fővárosban egy másik párt, az LMP jelöltjére szavazott, ami nem fordult elő az utóbbi 30 évben. 

A Kétfarkú és a Momentum kiesett illetve nem jutott be az EP-be, a Momentum a fővárosi közgyűlésből is kiesett, ami azért kellemetlen, mert Budapest volt az ő erőközpontjuk. Van két polgármesterük, a szociáldemokrata tömb sok polgármesteri helyet szerzett, párat bukott, az egyenlegük pozitív, de az EP-választáson leszerepelt, a Tisza pedig olyan jó eredményt ért el, hogy igazából nincs elég kádere.

Összességében azt lehet mondani, hogy ahol a polgármesterek és a képviselők jól dolgoztak, a választók inkább megtartották, ahol rosszul, ott elküldték őket. Pulai szerint ez az általános minta, bár vannak kivételek, de azt jelzi, hogy csökkent a politikusok megvásárolhatósága. A választók értékelték azt is, ha valahol nem volt belháború, ahol volt, azok általában vesztettek. És hogy mi számított jó munkának? Klasszikusan az „ígértem, megcsináltam”. Ami lehetett útfelújítás vagy akár egy buszmegálló rendbehozatala.

A Tisza megjelenése két területen okozott földcsuszamlást, az egyik az EP-választás, ahol 7 mandátumot, és a fővárosban, ahol 10 mandátumot szerzett. A Tiszáról ugyanakkor gyakorlatilag nem tudunk semmit, kikkel és mit akar, nem tudjuk, hogy igazából mit gondol a világról – elemezte a helyzetet Pulai. Úgy vélte, Magyar Péternek van egy „kölcsönzött üzenetrendszere”, amivel jobbközépre pozícionálja magát, de hogy a fellépése mire lesz elég kampányidőszakon kívül, amikor nincs szükség az eddig tapasztalt intenzitásra – az még kérdéses.

Meglepő fordulatot hozott a Kutyapárt a XII. kerületben, ahol masszív fideszes évek után Kovács Gergely lett Pokorni Zoltán utóda. Az elemző szerint a jómódú, tanultabb lakosság ráunt a Fideszre, ez okozhatta az egyébként erősen jobbos kerület pálfordulását. 

Lehet még elemezni az eredményeket, de az biztos, hogy a Fideszt is beleértve, a vesztesek nem kerülhetik el a gyászmunkát és annak végiggondolását sem, mi okozta, hogy az országos politikában leszerepeltek. 

A Mélyvíz adása itt tekinthető meg.

 

Forrás: hirklikk.hu