Csonka Zsófi közel harminc év után sem búcsúzik a pisztolyoktól

2024. június 26. 14:08 2024. jún. 26. 14:08

Közel harminc éve jár lőtérre a pécsi Csonka Zsófia. A kezdetekben Pécsett, napjainkban már Budapesten, de továbbra is a PSN színeiben versenyez. A versenyző négy olimpián vett részt, Athén, Peking, London, Rio de Janeiro volt a helyszín ahol lőállásba állt. A 2021-es évben Tokió is cél volt, mint a 2024 évi párizsi, de a részvételtől elmaradt. Toronymagasan a baranyai csúcstartó Zsófi az olimpiai versenyeken.

Csonka két számban, sportpisztolyban és légpisztolyban is próbálkozhatott és indult a négy olimpián. A sportlövő hangsúlyozta, hogy technikai sportágat űz, rendkívül bonyolult a fegyver. Markolat, irányzék, súly, lövőképesség mind-mind fontos rész, nem beszélve a többi szerkezetről, milliméterek döntenek a pontosságról.

A pécsi versenyző elmondta, hogy Párizsról a betegsége miatt maradt le. A covid szövődménye megtámadta a vállát, hónapokig nem tudott edzeni. Napjainkban a sportrádióban társ müsorvezetőként dolgozik. Sokszor együtt van a mikrofonnál Risztov Évával. Elvégezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság angol nyelvű sport edukátor tanfolyamát. Várhatóan a sporttal felhagyó versenyzőknek fog segíteni a civil életbe való átállásba. Azt is elmondta, hogy a pécsi lőtéren segít Herr Adriennek a fiatal lövészek tudásának növelésében.

 

 „Nem adom fel, egy lövész mindig legjobb korban lesz olimpián való részvételre. Addig talán már édesanya is leszek, minden feltétel biztosítva lesz körülöttem, és a tanulmányaimat is befejezem a PTE pszichológiai szakán. Hozzá tette, hogy egy grúz lövész hölgy 10. alkalommal indul Párizsban - fejezte be a beszélgetést a PSN Zrt. versenyzője, Csonka Zsófia”

 

Szerző: Szabó Ferenc