Balázs Péter: az, hogy „békét akarunk”, a diplomácia félreértése

2023. november 5. 15:15 2023. nov. 5. 15:15

Kiterjedtek a konfliktusok, korábban vezető hír volt Oroszország agressziója Ukrajna ellen, ez most hátrébb sorolódott, de az izraeli támadás mellett még létezik a Tajvan körüli kínai terjeszkedés és agresszív szándék, de ez még messze nem világháború, az sokkal, de sokkal több, mikor mindenki belekerül valamiyen módon – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Balázs Péter korábbi külügyminiszter arról, hogy Szijjártó Péter jelenlegi tárcavezető megint harmadik világháborút vizionált.

Mint mondta, formálódik két nagy tömb, és ez eltér a korábbiaktól, mint amit megszoktunk a hidegháborúban, amikor volt kelet és nyugat, most van egy globális dél, ennek a központja talán a Brix országok – Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság és nemrég hat új tagot is meghívtak maguk közé –, amelyek képviselnek valamiféle Nyugat-ellenes tömböt.

Minél kevésbé szorulnak rá a nagy államok, mint Kína és India a nyugati technológiára és tőkére, annál kevésbé fogadják el a Nyugat különböző normáit, elsősorban ami az emberi jogokat, a demokráciát, és a piacgazdaságot illeti. A nyugat sokáig a gyarmati időszak folytatásaként diktálta a normákat – fogalmazott a professzor. Orbán ezt észrevette, mint más is, de ő táncol kifele abból a szövetségből, amely az otthonunk, amely a mi normáinkat képviseli, ahol végre eljutottunk a teljes jogú tagsághoz és flörtöl a keleti és a globális dél csoportjával. „Fényes bizonyítéka ennek, hogy elment Pekingbe, ahol találkozott Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ami igen sok reakciót váltott ki és gyanút keltett a szövetségi rendszeren belül, hogy vajon miről beszéltek ők ott, mert a személyes találkozó az minőségileg más, mint egy telefonos beszélgetés vagy egy levelezés” – tette hozzá Balázs Péter.

„A balti országok egyértelműen felháborodtak, Németország is, Macron francia elnök kicsit kétértelműen reagált, de ő is elítélte, hogy az ellenséggel paktált, de ilyen éles konfliktushelyzetben, amikor terrorbombázások érik Ukrajnát, Oroszország a civil lakosságot akarja megfélemlíteni, terrorizálni, akkor egy ilyen hatalommal nem állunk szóba, hanem be kell sorolni a saját táborunkba, ami a mi védelmünket is biztosítja. Még Beloruszba sem volna szabad elmenni, holott a közelmúltban a külügyminiszter kétszer is járt ott.”

A „békét akar” kifejezés az a diplomácia teljes félreértése

Amit Orbán és Szijjártó hangoztat, az az orosz béke, hogy az ukránok tegyék fel a kezüket, és adják meg magukat, ne ellenkezzenek az orosz akarattal szemben. A tárgyalás viszont az, ha egy közös célt meg tudunk fogalmazni – összegezte a korábbi külügyminiszter. „Most Oroszország és Ukrajna esetében nagyon messze van egymástól a közös álláspont, mert az ukránok az államuk területi integritásának helyreállítását szeretnék, az oroszok pedig minimum az eddig elfoglalt területeket megtartani, vagy még egy kicsit növelni, mert az orosz állami Duma törvénybe iktatta Donyeck és Luhanszk megye teljes területének annektálását, viszont a katonák ennek csak egy részét tartják megszállva.”

Balázs Péter szerint éppen ezért még elég sok közvetítésre, tisztázásra van szükség ahhoz, hogy egyáltalán leüljenek egymással. Ilyen fázisokban inkább közvetítőkön keresztül szoktak üzengetni egymásnak, de ilyen közvetítőnek Orbán vagy Szijjártó azért nem alkalmas, mert annak olyannak kell lenni, akiben mindenki egyaránt megbízik, és egyik sem gondolja, hogy valamelyik felé részrehajló – magyarázta, és emlékeztetett, ezért szokott Svájc vagy Svédország ilyen szerepekre vállalkozni.

Tűr az unió

Sokáig azért tűrték el Orbán hangját, mert tagja volt az Európai Néppártnak, Angela Merkel óvta, vigyázott rá, aztán azért, mert egy darabig párban volt Lengyelországgal – amely sokkal nagyobb súlyú, mint Magyarország –, amikor vétókkal fenyegettek az uniós költségvetések kapcsán, most ők is elpártolnak, Fico maradhat mellette, de ő csekély súlyú – mondta Balázs Péter. „Nőnek a kifogások, fogy a türelem, és választás elé néz az unió, a legfelsőbb vezetés is cserélődik. Orbán már kimondta, hogy nem ilyen rossz vezetőket kell választani. Ő arról álmodik, hogy az Európai Parlamentben a szélsőjobboldali pártok fognak előretörni, nőni fog a mandátumainak száma.”

Miközben létrejöhet egy olyan lengyel kormány, amely barátságos az unióval, hazaviszi a pénzeket – ott 35 milliárd euró forog kockán – és helyreálltja a kapcsolatot, addig Magyarországra, amíg nem lesz kormányváltás, nem érkezik meg az uniós pénz. „Teljesíteni kellene a feltételeket, és rögtön itt lenne a pénz, de Orbán kettős játszmát folytat, a konfliktust szítja, ugyanakkor követeli a pénzt.”

Putyin ott van a közel-keleti konfliktus mögött

Oroszországnak van egyfajta szárazföldi bezártsági görcse, és a tengereken nyomul, de Szíriában is van bázisa, ezért támogatta a szír kormányt, barátkozott több iszlamista vezetővel, Iránnal is, aki drónokat szállít az oroszoknak, de Irán támogatja a Hezbollah kiképzését, felfegyverzi őket, és valószínűleg ott volt a Hamasz terrortámadása mögött is – összegezte a jelenlegi izraeli állapotokat Balázs Péter. 

Több dolog fonódik össze most, a hagyományos antiszemitizmus mellett megjelent a fő vonal, az áldozat hibáztatása, amely elég jellegzetes reakció. Izraelt lerohanják, megtámadják, katonai pontossággal előkészített módon, sárkányrepülőkkel, kerítésbontó hatalmas gépekkel, megtervezett akció keretében, és ha visszaüt, akkor ő a hibás. Igaz, erősen üt vissza, de szeretne megszabadulni a Hamasz fenyegetésétől – tette hozzá.

„Az iszlám világot nagyon könnyű vallási jelszavakkal mozgósítani, mert ők néhány száz évvel az európai felvilágosodás mögött járnak ma még. Európában is voltak vallásháborúk, és gyilkolták az eretnekeket, de az iszlám szemében hitetlen, aki nem iszlám hívő. Van egy jelentős bevándorolt közösség, amelyet ilyen jelszavakkal elő lehet hívni. Első célpont általában Izrael, aztán a zsidók és utána jön a nyugat.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

 

Forrás: hirklikk.hu