Bátor politikusokra, civilekre és összefogásra van szükség!

2023. április 1. 17:03 2023. ápr. 1. 17:03

Az MSZP szombaton rendezett jászberényi rendezvényén a színpadra lépők szociális biztonságot ígértek és elmondták azt is, hogyan győzhet az ellenzék „jászberényi recept” segítségével a 2024-es önkormányzati, illetve a 2026-os országgyűlési választásokon.

A rendezvényen Kunhami Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP társelnökei, illetve Balogh Béla, Jászberény alpolgármestere és Györfi Mihály, Szolnok alpolgármestere mondott beszédet. Balogh Béla értékelte a legutóbbi, jászberényi választás eredményét, gratulálva az ellenzéki pártoknak a sikerhez. „A jászok szorgalmas, kitartó emberek, akiknek fontos, hogy a saját ügyeikről döntsenek, szabadon” – fogalmazott az alpolgármester. Hozzátette: a jelenlegi választási rendszerben akkor van esély győzelemre, egy város vagy kerület vezetésére, ha a demokratikus ellenzéki pártok összefognak és ezt az együttműködést kibővítik a helyi, politikai mozgalmakkal; erre pedig Jászberény a legjobb példa.  


 

Az MSZP-s politikus külön megemlítette a DK-t, amely szembefordult a helyi összefogással. Balogh Béla szerint ebből az is kiderült: a szavazók csak a hiteles összefogás jelöltjeit támogatják. Emlékeztetett arra is, hogy azért fogtak össze évekkel ezelőtt és hozták létre a Közösen Jászberényért Egyesületet, hogy város boldogulni tudjon és a közös kampányuk is lokálpatrióta volt. „A mi kampányunk a városról szólt, a város fontos ügyeiről” – fogalmazott a szocialista politikus. Meghatározta azt is, kinek van esélye a polgármesteri tisztség elnyerésére: aki ott él, ismerik és elfogadják. „Azt szeretnénk, ha a mi eredményünk hitet és reményt adna ahhoz, hogy ez megismétlődjön minden városban és településen 2024-ben” – mondta Balogh Béla.

„Hinni kell, akkor meg tudjuk csinálni!” – mondta Kunhalmi Ágnes, a szocialisták társelnöke. Az országgyűlési képviselő szerint Jászberény a „remény fővárosa” lett, a „reményé, hogy Orbán nagyon is megverhető! Méghozzá több, mint kétharmaddal!”

Az MSZP társelnöke hangsúlyozta: az ellenzéki pártoknak nem egymás kárára kell erősödniük, hanem a bizonytalan szavazókat kell megszólítaniuk. „Nekünk, MSZP-seknek a Fidesz az ellenfelünk, senki más. Nem egymás ellenfelei vagyunk” – fogalmazott a politikus, aki szerint Jászberényben sem lett volna győzelem, ha a bizonytalanokat nem tudták volna megnyerni az ellenzéki pártok. Azt kérte a szavazóktól: ne a fideszeseket győzzék meg, hanem a bizonytalanokat annak érdekében, hogy megerősítsék az ellenzéki szavazótábort.

Kunhalmi Ágnes megosztotta a helyi választási győzelem receptjét: bátor politikusok és civilek, illetve a felelősségteljes ellenzéki pártok összefogása; hogy ezek a pártok a helyi ügyekre koncentráljanak, ne veszekedjenek egymással és kerüljék ki a Fidesz csapdáit. „Hát mi lett belőle? Választási győzelem! Hát legyen 2024-ben mindenhol jászerényi győzelem a Fidesszel szemben!” – fogalmazott beszédében az MSZP társelnöke. Felhívta a figyelmet: először lesz 2024 tavaszán olyan helyzet, amikor az önkormányzati és az Európai parlamenti választásokat egy napon tartják, ennek pedig az az oka, hogy a Fidesz meg akarja buktatni a 2019-ben megválasztott város vezetőket és városi demokratákat az önkormányzatokból. „Mi ezt nem hagyhatjuk” – hangsúlyozta az MSZP társelnöke, aki szerint pártja nem csak papol, de tesz is a győzelemért; mindezt pedig sosem öncélúan teszi, hanem a szavazókért. „Az eszméink, a baloldaliság, a szolidaritás, az igazságosság. Ez mind-mind azért van, hogy az embereknek jobb legyen” – fogalmazott az MSZP politikusa, aki szerint Jászberényben a szavazók átláttak a szitán és nem hagyták, hogy a fideszes propagandagépezet megtévessze őket. „Orbán hazudik, ezzel nem mondtam újat. Nem csak cseppekben, hanem mint a vízfolyás” – tette hozzá Kunhalmi Ágnes, aki bírálta nem csak a kormány külpolitikáját, de a gazdaságpolitikáját is. Felhívta a figyelmet, hogy a kormánypárt megpróbálja az ellenzéket háborúpártinak, míg magát a béke képviselőjének ként beállítani, de a valóság az, hogy a magyar kormány is támogatta az uniós közös lőszerbeszerzést, valamint a miniszterelnök minden EU-s szankciót megszavazott. Hosszasan sorolta a romló életszínvonal jelenségeit: a nyugdíjasok alig tudják kigazdálkodni a havi kiadásaikat, a hazai infláció továbbra is EU-rekorder, a KSH adatai szerint folyamatos a reálbér-csökkenés, valamint a harmadik legrosszabbul fizetett munkavállalók a magyarok uniós szinten. „Nem siker, hanem elvesztegetett évtized az elmúlt 10 év” – fogalmazott az MSZP társelnöke, aki szerint a pártja korányra kerülve vissza fogja adni a nyugdíjasoknak, amit az Orbán-kormány elvesz tőlük.

Komjáthi Imre beszédét a szociális biztonság megteremtésére fűzte fel. Hosszasan sorolta a létbizonytalanságba került dolgozók és nyugdíjasok romló életkörülményeit. „Biztonságra van szükség az élet minden területén” – fogalmazott az MSZP társelnöke, aki baloldali, szociális érzékeny politizálásra szólított fel. „Hogy egyetlen egy gyermeknek se kelljen éhesen, dohos zöld penészes, rosszul fűtött szobában álomra hajtani a fejét, hogy ne arról szóljon az életünk, hogy betegre dolgozzuk magunkat” – mondta a párt társvezetője.

„Mi, szocialisták, azt mondjuk, hogy garantált megélhetési minimumot kell biztosítani mindenkinek” – fogalmazott a politikus. Szerinte egy szociáldemokrata kormány ugyanis a biztonság érdekében azokat az ellátásokat növelné, amelyek alapjövedelemként funkcionálhatnak. Példaként említette az anyasági támogatás emelését, a családi pótlék megduplázását, a nyugdíjasokat megillető további szociális szolgáltatásokat, az álláskeresők jövedelempótló támogatását, illetve a nagycsaládosok adókedvezményének megtartását. Elmondta: adómentessé tennék a minimálbért, mert „a legkevesebbet keresők kenyeréből már nem lehet letörni”.

Az MSZP feladatának nevezte, hogy a munkavállalókat megvédjék attól, hogy a tőke az ő kárukra spóroljon. „Olyan Magyarországért dolgozunk, ahol a munkavállalót nem lehet kisemmizni és kizsigerelni” - fogalmazott. Szorgalmazta, hogy működjenek erős szakszervezetek, mert így több jut a dolgozóknak. Biztonságot ígért a vállalkozóknak is, akinek nem forgatják fel az életét azzal, hogy év közben módosítják az adójogszabályokat.

„Igen, tudom, hogy ez sokba kerül. Azért van állam, hogy ezt kifizesse. Ezért szedünk adót, és igen, a Mészárosoktól, Garancsiktól és Tiborczoktól több adót kellene szedni” – fogalmazott az MSZP társelnöke, aki szintén visszautalt a jászberényi, ellenzéki összefogás sikerességére. Komjáthi Imre szerint 12 éve olyan rezsim uralkodik, amely megroppantja az egyenes gerincet, amely betapasztja a szájakat, amely félelmet ültet a szívekbe. „Ne féljetek, mert ha féltek, azt veszitek észre, hogy egy nap nem marad ember, aki egy falat kenyeret adjon az éhezőnek!” – fogalmazott az ellenzéki pártvezető.

Györfi Mihály, Szolnok alpolgármestere szerint a Jászberényben az összefogás megmutatta, miért lenne jó, ha „olyanok intéznék a közös ügyeinket, akik az ott élőket és nem a hatalmasságokat szolgálják”. Úgy fogalmazott, hogy a helyiek megtanulták, mivel jár, ha azok intézik az ügyeiket, akikkel együtt élnek és dolgoznak. Hangsúlyozta, hogy az ellenzék helyben lakókból áll, akik a helyi közösségért dolgoznak, hogy a településeknek több támogatás jusson, vagy, hogy megfizethető önkormányzati lakáshoz jussanak a rászoruló családok. Györfi Mihály szerint csak úgy érhető el változás, ha országosan követik Jászberény példáját az ellenzéki pártok.