Csepregi Zsolt: a Hamász olyat követett el október 7-én, amivel túlment minden eddigi gyakorlaton

2023. november 7. 17:25 2023. nov. 7. 17:25

Az október 7-én lezajlott Hamász-terrorakció után Izrael nem várhat a válaszcsapással. Célja, hogy a Gázai-övezetben olyan palesztin kormányzat jöjjön létre nemzetközi garanciákkal, amelyek elősegítik, hogy Izrael számára biztonsági fenyegetést ne jelentsen – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában Csepregi Zsolt, akinek szakterülete a Földközi-tenger keleti medencéje, specialitása az izraeli kül- és biztonságpolitika. Két fontos dolgot tudni kell, tette hozzá, Izrael nem kívánja a Gázai-övezetet uralni és kormányozni a jövőben sem, a másik, hogy jelenleg nem ismerünk olyan nemzetközi szereplőt, se arab államot, se például az ENSZ-t, aki és amely hajlandó és képes lenne kormányozni a Gázai-övezetet.

Csepregi Zsolt szerint az izraeli kormányzatnak négy célkitűzése van:

Az első cél:

A háborúban a Hamasz-kormányzást és katonai infrastruktúráját teljes mértékben fel kell számolni a Gázai-övezetben, hogy többé ne jelentsen fenyegetést, és Izrael az északi frontra tudjon figyelni. Az izraeliek attól tartanak, hogy többfrontos háború indul velük szemben, részben a Gázai-övezetből, részben az északi, a libanoni és a szíriai frontokon, kiegészülve egy felkeléssel, egy harmadik intifádával Ciszjordániában, illetve izraeli szuverén területeken.

A második cél:

A támadásért felelős embereket Izrael likvidálni fogja, ez üzenet a Hezbollahnak, hogy nem lehet Izraellel szemben egy ilyen terrortámadást végrehajtani.

A harmadik cél:

A Gázai-övezetben olyan tartós megoldás szülessen, amely nem a Hamászhoz köthető, mert velük jelenleg nem lehet tárgyalni. A Hamásznak számos sejtje és politikai vezetője van az öbölmenti arab országokban, Törökországban, és az izraeliek nyitva is hagytak egy kaput azoknak, akik nem voltak részesei a Hamász katonai döntéshozatalának, és nem felelősek az október 7-i támadások kiterveléséért és elvégzéséért. „A Hamász elpusztítása szinte lehetetlen, a katonai infrastruktúrát fel lehet számolni, de minden egyes sejtjét vagy politikusát a világ minden részén likvidálni, az nehezen képzelhető el.”

A negyedik cél:

Folytatni kell a regionális kiegyezési folyamatokat, a normalizálást Szaúd-Arábiával, ami az elmúlt hónapokban felgyorsult, a palesztin kormányzás kérdésének megoldásán keresztül szorosabbra fűzni az együttműködést Egyiptommal, Jordániával is, hiszen Izrael számára a legfontosabb az lenne, hogy egy olyan közel-keleti biztonsági rendszerbe tudjon beilleszkedni – együttműködésben a szunnita arab államokkal –, amelyek a közel-keleti hatalomnak, katonai erőknek a többségét birtokolják és ezzel el tudják rettentetni Iránt és az ellenállás tengelyét.

„El lehet érni, hogy a biztonságnak egy olyan minimum szintje megvalósuljon a Gázai-övezetben – a Hamasz katonai képességét úgy elpusztítani –, hogy utána az izraeli erők, akár szövetségben a palesztin erőkkel, fenn tudják tartani a biztonságot. A Gázai-övezetben az elkövetkező időben biztosan számtalan terrortámadás lesz mindenfajta szervezettel szemben.”

Izrael ezekért a célokért jelentős erőket mozgósított, hadiállapotot hirdettek, 530 ezer izraeli áll fegyverben – hívta fel a figyelmet Csepregi Zsolt.

Irán fenyegetést jelent

Legfőképpen a Hezbollah 200-250 ezres rakétaarzenálja veszélyes Izraelre nézve - mondta a szakértő, aki összevetette a Hamasz néhány ezres rakétaállományával, amely, ha nem is tudott városokat elpusztítani, de az életet meg tudja bénítani, és komoly károkat képes okozni. Észak-Izraelben olyan kritikus infrastruktúrára tudnának csapást mérni, mint a haifai kikötő, olajtározók, a dimonai nukleáris létesítmény. „Ezek olyanok, amelyeket nagyon komoly erővel védenek, de ha több tízezer rakétát indítanak, akkor nincs esély ezeket kivédeni. Izraelnek nem érdeke ezt megelőzni, nem érdeke konfliktusokat provokálni, hiszen katonai forradalom előtt áll, ahol a dróneszközök veszik át a katonák szerepét, de emellett fontosak maradnak a jól kiképzett határvédelmi egységek.”

Netanjahu és a kormány

Most egyfajta visszarendeződés tapasztalható Izraelben, ahol a kiszolgált katonai vezetők jelentős szerepet kapnak az állam civil irányításában – mondta Csepregi Zsolt. Nemcsak a tapasztalatuk van meg, hanem azok az értékeik, amelyeket az izraeli haderő képvisel – tette hozzá. „Fontos lépés volt, hogy Netanjahu kibővítette a kormányt, és az ellenzék ezt elfogadta. Ami a külföldi nyomásgyakorlást illeti, az arab államok rendkívüli türelmet mutattak az elmúlt három hétben Izraellel kapcsolatban. A Hamasz olyat követett el október 7-én, amivel túlment minden eddigi gyakorlaton.”

Tüntetések mindenhol

Fontos különbséget kell tenni aközött, hogy a palesztin civil életek megmentéséért tüntetnek vagy a Hamász kormányzat folytatása mellett, amely 2006 óta diktatúrát vezetett be a Gázai-övezetben – mutatott rá a szakértő. „Széles a spektrum, hogy miért tüntetnek, és gyakran összemosódnak. A Hamasz diaszpórában élő szimpatizánsainak pont ez a célja, hogy kihasználják a teljesen érthető szimpátiát a gázai civilek iránt és összemossák azt a Hamász támogatottságával annak érdekében, hogy Izrael kössön tűzszünetet és a Hamasz folytassa tovább büntetlenül a tevékenységét.”

Izrael

Az ország a lehető legnagyobb biztonságban élt az elmúlt években, Izrael nemzetközi pozíciója és belső biztonsága soha nem volt olyan jó, mint október 6-án, ezt vágta keresztül a támadás – mondta Csepregi Zsolt. Izraelben eddig is a biztonság volt az első, de felerősödtek a belpolitikai kérdések, hogyan is kell zsidó és demokratikus államot építeni. „Ez alapvetően Izrael kérdése, amiben a politikai pártok nem egyeznek meg. Minden párt a cionizmus alapjára épül, de abban nem tudnak dűlőre jutni, hogy mit is jelent pontosan a cionizmus, és hogyan kellene megvalósítani a következő évtizedekben.”

A szakértő véleménye szerint a háború végeredménye az lesz, hogy a visszavonult katonák kerülnek a politika elit csúcsára. „Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy Netanjahu után ne egy volt vezérkari főnök alakíthasson kormányt vagy legyen a fő politikai erő vezetője, aki megtestesíti a biztonsági erők és az állam szimbiózisát.”

Ez egy borzalmas, de a nemzeti kohéziót erősítő esemény lesz Izrael történetében, egy újabb generáció szocializálódik abban, hogy a biztonság az első az országban és ennek érdekében kompromisszumot kell kötni az állam különböző társadalmi csoportja között.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: hirklikk.hu