Fogalma sincs a kormánynak arról, hogy a téli bezárásokkal mennyit spórol

2022. október 1. 16:46 2022. okt. 1. 16:46

Egyelőre nincsenek pontos számítások arról, hogy a téli szünet meghosszabbítása mekkora megtakarítást jelenthet a köznevelési intézmények tekintetében – legalábbis ez szűrhető le a Belügyminisztérium (BM) Népszavának küldött tájékoztatásából.

A kormány az energiatakarékosságra hivatkozva döntött a központilag meghatározott őszi szünet elmaradásáról és a téli szünet egy héttel történő meghosszabbításáról, ezért szerette volna a Népszava megtudni, így mennyit lehet spórolni az energiával.

A BM mindössze annyit írt. a tankerületi intézményekben az eltérő adottságokra, különböző típusú feladatokra tekintettel egyedileg készül fűtési terv, illetve számítás az energiafelhasználásra vonatkozóan.

A téli szünet meghosszabbítását csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, nem sokkal később az erről szóló rendelet is megjelent. A téli szünet egységesen december 22-én kezdődik és január 8-ig tart.

Az is kérdés, mit tehetnek azok a kisgyermekes szülők, akiknek a hosszabb téli szünetben gondot okozhat gyermekeik felügyelete, mert dolgozniuk kell. A BM válasza arra, hogy lesznek-e tankerületenként ügyeletes iskolák a szünet alatt is, az, hogy “a téli szünet alatt eddig sem volt feladata az intézményeknek ügyeletet biztosítani, ilyen kötelezettségük most sem keletkezett az iskoláknak”.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás szerint, a kormány lényegében a családokkal fizetteti meg az iskolák bezárásával megtakarított rezsit.

Forrás: Népszava