Gagarin az első

2023. március 31. 08:15 2023. márc. 31. 08:15

A tudomány története jegyzi az „elsőket”. Kopernikuszt, aki kimozdította a Földet centrális helyzetéből, Magellánt, aki elsőként hajózta körbe a Földet, bizonyítva ezzel bolygónk gömb – geoid – alakját, Amundsent, aki nem csak az Észak-Nyugati átjárót fedezte fel, hanem elsőként érte el a déli pólust. A XX. század már az űr meghódításáról szólt.

Az emberiség e „kalandjában” volt első Jurij Alekszejevics Gagarin, az első ember, aki 1961. április 12-én Vosztok-1 űrhajója fedélzetén kijutott a világűrbe, egy fordulatot tett a Föld körül. 

Azóta is figyelemmel kísérjük és a tudomány jegyzi is az elsőket. Alekszej Leonovot, az első űrséta megvalósítóját, Valentyina Tyereskovát, az első nőt, aki megjárta az űrt, Neil Amstrong-ot, aki elsőként lépett a Holdra … Hosszú az elsők sora, tiszteletet érdemelnek, ők a tudomány fejlődésének nevesített hősei. Nem véletlen, hogy nevüket nem csak a történelemkönyvek lapjain lehet olvasni, hanem a hétköznapokban is találkozhatunk velük, névadói közterületeknek, intézményeknek is. 

Iskolákat is elneveztek elsőkről. Kopernikuszról a lengyelországi Zywiec-ben, Magellánról az USA-beli Austinban, Gagarinról Salgótarjánban, Komlón, Szegeden.

Most a salgótarjáni tankerület a Gagarin Általános Iskola névváltoztatását kezdeményezte. E tankerület is első. Nem a történelmi felfedezések terén, hanem a bugyuta kisstílűség pályáján. A nemzethy buzgalom eredményeként ma már mindent, ami az egyetemes tudománytörténet része, különösen, ha a történelem szovjet-időszakához kötődik, törölni kell? Ez lesz a történelem átírásának – hamisításának – újabb fejezete? A Nobel-díjas Pavlovot is felejtsük el, mert munkásságának egy része a sztálini időszakra esett? Vagy a szintén Nobel-díjas Cserenkovot is töröljük, akiről az elemi részecskék egy speciális jelenségét nevezték el, csak mert munkássága a szovjet időszakban bontakozott ki? 

Gagarin az első. Nem csak a világűr meghódításában, hanem az Orbán-rendszer kultúrharcában, az iskolák nemzethyesítésében is az első. Az első áldozat. 

Mire kell még készülnünk?

Fábry Béla, pedagógus

Forrás: hirklikk.hu