Heti Egyenleg: már a fideszes polgármesterek sem lelkesek

2023. december 7. 15:05 2023. dec. 7. 15:05

Miközben azt közli a kormány az éppen harcba induló fideszes polgármesterekkel, hogy pénz és fejlesztési források nélkül tegyék a dolguk, aközben az oligarcháik megkapják a pénzüket. Korábban más volt, mert ők is forrásokhoz jutottak, de most úgy kell kampányolniuk a Fidesz mellett, hogy nem tudnak semmit sem ígérni, mert már az a kérdés, hogy fönn tudják-e tartani a már felépített dolgokat. El kell dönteniük, hogy mire költenek, a bevételt nem hozó sportlétesítményeikre vagy éppen az óvónőknek adjanak fizetést – hangzott el a KlikkTV politikai elemző műsorában, amelyben Tamás Ervin újságíró és Lengyel László közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélgetett Bánó Andrással.

Szakmai szempontból szét kellene szedni a választási rendszer megváltoztatására törekvő törvényjavaslatot: miért jó, miért nem, kinek jó, kinek nem, Budapest népének jó vagy rosszabb, demokratikusabb, vagy nem? A Fidesz persze nem fog belemenni igazi vitába, érvelésbe, miközben a fideszes polgármestereket sem fűti lelkesedés, nem véletlen, hogy a Fővárosi Közgyűlésben néma csendben ültek és lényegében senki nem szavazott közülük, amikor a törvényjavaslatra reagáló véleményről voksoltak. Lehet azért, mert ha a törvényjavaslatot elfogadják, akkor a közgyűlésbe a fideszes polgármesterek sem kerülhetnek be, csak ha a pártlista élén vannak.

Szomorú, hogy ha a Mi Hazánk és a Fidesz hoz létre koalíciót, mert csak egységes ellenzéknek van esélye a kormánypárt ellen fellépni – fejtegette Lengyel László. Hiszen pillanatokon belül átrendezi az erőviszonyokat az, ha nem kell azon gondolkozni, hogy pártpolitikailag ki mellett állok. Hozzátette, a fővárosi listán nem is lesznek olyan nevek, akik adott esetben kiütik a biztosítékot. Mert nagyon nehéz lenne egy olyan listára szavaznia például egy dk-s választónak, ahol Donáth Anna van az első helyen, de a momentumos választókat is meg fogja riasztani, ha ott látják Dobrev Klárát vagy Gyurcsány Ferencet. Azonban a fővárosi listában ilyen nevek nem lesznek, emiatt olyan listát lehet felállítani, amely pártsemleges és egységes ellenzéki képet mutat. De nemcsak Budapestre vonatkozóan lenne ez fontos, mert a Fidesz akkor verhető, ha koalícióképes ellenzéke van. 

A kormánypárt még mindig nem nevezte meg a főpolgármester-jelöltjét. Valószínű, hogy eddig mindenki vereséggel számolt és nem akarnak olyan „élfideszest” csatába állítani Karácsony Gergellyel szemben, akinek ez vereséget hoz – mondta Tamás Ervin. Úgy gondolta, hogy ezt a szerepet viszont elvállalhatja egy űrhajós vagy egy atlétikai szervező, akiknek ez egy kiugrási lehetőség, mert komoly fideszes nem fogja. 

Ráadásul miközben azt közlik az éppen harcba induló kormánypárti polgármesterekkel, hogy pénz és fejlesztési források nélkül tegyék a dolguk, aközben az oligarcháik megkapják a pénzt. Amikor mindkét oldal kapott, akkor más volt, de most mit csináljanak azok a városok, amelyek ott találják magukat, hogy a polgármestereiknek és a közgyűlésben lévő képviselőiknek úgy kell kampányolniuk a Fidesz mellett, hogy nem tudnak semmit sem ígérni, mert már az a kérdés, fönn tudják-e tartani a már felépített dolgokat. El kell dönteniük, hogy mire költenek, a bevételt nem hozó sportlétesítményeikre vagy éppen az óvónőknek adjanak fizetést – magyarázta Lengyel László. 

Bánó András ezután Lengyel Lászlónak a Népszavában megjelent írásában tett megállapításairól kérdezte vendégeit. Többek közt arról, hogy miért maradnak csendben az emberek, ha látják azt, ami történik, például, hogy az élelmiszerüzletekben vagy a patikában mennyivel drágábban vásárolnak? Ha valaki akkora erővel mondja, hogy az árakról Brüsszel tehet és a háborús szankciók, vagy azt, hogy Ukrajnába viszik a pénzt és nem hozzánk, amivel ezt a háborút táplálja Európa, ami egyébként süllyed és megutált minket, mert mi szabadságot akarunk a magyar népnek, megvédjük a magyar nőket a migránsoktól, a gyerekeket meg attól, hogy átoperálják őket, akkor az, aki csak ezt látja, el fogja hinni. Bár ennek a folyamatnak is lassan vége, mert már nem tudják a valóságot eltakarni és nincs rá megoldásuk, emellett azt sem lehet tudni, hogy mi Orbán Viktor célja – felelte Lengyel László. 

Sokáig el lehet hitetni az emberekkel, hogy megvédik őket, amit éveken keresztül különböző „szektorokon”, politikai konfliktusokon keresztül meg is tettek. De már a legprimitívebb dolgokon is látni a labilitást, a kapkodást, az idegességet. Olyan kormányintézkedések születnek, amelyeket nem tudnak végrehajtani, ezért két nap múlva megjelenik a módosítás módosítása. Legfrissebb példája ennek az üvegvisszaváltás – vélte Tamás Ervin, aki szerint nem tudták megoldani, hogy január elsejétől működésbe lépjen, ezért fél évvel meghosszabbították, „türelmi időt adtak” a cégeknek. Nem volt ugyanis elég idő arra, hogy az infrastruktúra is felálljon mögé. 

A Heti Egyenleg teljes adásának első részét itt, a folytatását pedig itt nézhetik meg.  

Forrás: hirklikk.hu