Karácsony Gergely: az ellenzéki polgármestereknek most nagyobb a támogatottságuk, mint amikor megválasztották őket

2023. március 18. 11:04 2023. márc. 18. 11:04

A főváros vezetőjeként úgy akar Karácsony Gergely a jövő évi főpolgármester-választásra készülni, hogy egységet teremthessen a politika civil és pártos része között. Erről is beszélt a Klikk TV Mélyvíz című műsorában a főpolgármester annak kapcsán, hogy március 15-én felszólalt a Civil Sugárút rendezvényen. Szerinte ott van a forrása annak, hogy a mélyben megmozdult valami. Utalt az orvosi kamara ellenállására éppúgy, mint az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekre. A pártok felszínét és a civil világ mélyét össze kell kapcsolni és az önkormányzat pont erről szól – tette hozzá.

Karácsony Gergely a közelgő 2024-es önkormányzati választásokkal kapcsolatban visszatekintett arra, hogy 2019-ben, Budapesten belül markáns többségük lett az ellenzéki pártoknak – a Jobbik szavazóit nem is számolva, mert az a Jobbik akkor nem volt hozzáadható a baloldalhoz –, ez pedig azt mutatja, hogy a város, amelynek főpolgármestere, nagyra tartja azokat az értékeket, amiket képvisel. „Nem tudok másféleképpen politizálni. Nem tudnék, mint Orbán Viktor, a damaszkuszi úton háromszor megfordulni csak azért, mert az a korszellem. Budapesten van társadalmi többségük ezeknek az értékeknek, alapelveknek. Szomorúvá az tesz, hogy ekkora különbség van vidék és város között. Ez nem magyar jelenség, ez egy kortünet, van egy olyan populista politika, amely elfoglalja és használja a médiát, és a közösségi platformok romboló hatását is.”

Példának hozta Csehországot, ahol most egy szerinte nagyon kiváló atlantista, az európai külpolitikát követő elnököt választottak meg. Rámutatott, a választás második fordulójába jutott két jelölt, a volt kormányfő Andrej Babis és a végül győztes Petr Pavel közötti különbség is azt tükrözi, mintha Prága és a vidék két ország lenne. „Ez fájóan erős, rövid távon ez most nekem segít, de hosszú távon elviselhetetlen, hogy ilyen különbségek vannak vidék és város között.”

Karácsony Gergely emlékeztetett, a magyar választójogi rendszerben, amelyet a Fidesz alkotott meg, az egyéni választókerületek felborítják az arányosságot, mivel azokból vidéken több van. „Ha ez a választási rendszer nem lenne, akkor most a Fidesz nem lenne hatalmon.” De emögött van egy lélektani jelenség is, az, hogy olyan korban élünk, amikor az emberek félnek a jövőtől, szoronganak, és fél- vagy dezinformációk hatására még inkább úgy érzik, kapaszkodót kell keresniük – tette hozzá. „Ezt jellemzően azok a politikusok hozzák, akik magát a félelmet gerjesztették. Ezt a jelenséget Orbán Viktor hozza, de megtalálható a világ összes demokráciájában.”

Annak, hogy ez a háború eszkalálódik, a kockázata létező veszély, de az, aki tudja, hogy ez veszély, az pontosan tudja azt is, hogy a NATO sosem fog közvetlenül beavatkozni, mert akkor a világháborút kockáztatja, ezt épeszű ember nem teszi – fogalmazott a főpolgármester. Ott, ahova nem jut el a kormánykritikus média, ahol idősebbek, képzetlenebbek az emberek, ott ezek a mondatok erősebben hatnak – mutatott rá. „A kormány egyszerre ad félelmet kiváltó okot és a félelemre valamifajta fogódzót, hogy van egy erőskezű vezető, aki tudja, hogy mit akar. Közben nem tudjuk, hogy a kormány mit akar.”

Budapesten az a papírforma, hogy az ellenzék megnyeri az önkormányzati választást, nagyobb mértékben, mint 2019-ben – tért vissza az esélyekhez. „Vannak olyan kerületek, amelyeket nem tudtunk megnyerni, hiába volt az ellenzéknek társadalmi támogatottsága, későn indultunk el. Az ellenzék mindig az utolsó pillanatban kampányol úgy, hogy nincs mögötte tudatos politikai építkezés. Persze az ellenzéki erőtér állandóan fortyog, de most más helyzetben vagyunk, mert a kerületekben és a fővárosban mi adjuk a vezetést.”

Karácsony Gergely nem számol azzal, hogy a DK ráindítana jelöltet, mert semmi nem indokolja, hogy a párt kockáztasson egy ellenzéki győzelmet. Mint mondta, a DK-s polgármesterek is győzni szeretnének és a jelöltek is, akik még nem polgármesterek, szeretnék elhódítani a helyeket a Fidesztől. „Meg kell találni a közös egységet. Az ellenzéki szavazók erősen elvárják, hogy ahol kötelező együttműködni, ott meglegyen az összefogás. Ha időben meg tudnánk kötni a megfelelő politikai együttműködéseket és időben el tudnánk kezdeni együtt dolgozni, akkor biztosan meg tudjuk tartani azokat a pozíciókat, amiket az ellenzéki pártok visznek. Ezek a polgármesterek jól dolgoznak, túlnyomó többségüknek jóval nagyobb a támogatottsága, mint amikor megválasztották, ezt tapasztalom.”

Vannak eredményeink, miközben a budapestiek megtapasztalták azt, hogy a kormány legszívesebben elzárna minden csapot. Ez pedig nem azt a hatást váltja ki az emberekből, hogy akkor a Fideszre szavaznak, hanem teljes joggal fel vannak háborodva – tért át a jelenre, a főváros helyzetére a főpolgármester. Reális veszélynek tartja, hogy Budapest csődbe mehet, de hozzátette, pontosan azt sem tudni, hogy ez mit jelent.

A főváros szeptember közepén jut hozzá a pénzéhez, mert addig kell befizetni az iparűzési adót, ami a főváros legnagyobb tétele a költségvetésében – tette hozzá, de addig ki kell húzni és ez nagyon nehéz – mondta.

Méltatlan helyzeteket kell megoldanunk, amikor azt kell mondani, hogy egy zebra felfestésére már nincs pénz – mondott példaként egy esetet. „Az, hogy el tudunk-e jutni szeptember 15-ig, nem tejesen egyértelmű. A költségvetésünkben 12 milliárd forintot kapunk az államtól a közösségi közlekedés finanszírozására, ez kevés, de mindig az év végén kaptuk meg, most sikerült elérni, hogy ütemezetten érkezik.”

Karácsony Gergely elmondta, folyamatosan egyeztet vagy egyeztetne, hogy a helyzet javuljon, keresi a lehetőségeket és megemlítette, hogy az egész városvezetés, de Kiss Ambrus és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is egészen elképesztő munkát végez azért, hogy holnap is közlekedjenek a buszok és legyen világítás.

Emlékeztetett, programja végrehajtásával kapcsolatban van hiányérzete, erről is fog beszélni a kampányban, mert Budapesten van társadalmi elfogadottsága annak, hogy az ember őszintén beszéljen, nem kell félrevezetni az embereket és vannak tervei. „A 2019-es programom is több ciklusos volt, sok dologról már eleve úgy gondolkodtam, de a Covid, az energiakrízis, a kormány megszorítása nem volt betervezve.”

A Lánchíd, a Blaha, a metró mellett stabilizáltuk a közösségi közlekedést, a legnagyobb buszfejlesztés történt a BKV-nál, jönnek az új villamosok, új trolik, tartottuk az árakat, ingyenessé tettük a 14 évnél fiatalabb gyerekeknek illetve az álláskeresőknek az utazást – emelt ki az elmúlt három évből néhány megvalósult projektet.

„Jó irányba változtattuk meg a várost, amit csináltunk, arra büszkék lehetünk.”

A Klikk TV műsorát itt nézhetik meg.