Kérdőre vonták Szijjártó Pétert, hogy mikor mondott igazat

2023. május 9. 18:22 2023. máj. 9. 18:22

Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan tette fel a kérdést a külügyminiszternek, hogy vajon mikor mondott igazat, de helyette államtitkára válaszolt.

Az ellenzéki képviselő emlékeztetett mindenkit, hogy a külügyminiszter Moszkvában kötött megállapodásokat áprilisban, amelyek biztosítják Magyarország zavartalan és folyamatos földgáz- és kőolajellátását a következő időszakban is. Szijjártó Péter akkor alapvető fontosságúnak nevezte a földgázszállítás zavartalanságát, kiterjesztették a lehetőségét, hogy Magyarország késleltetve fizetheti meg a megszabott 150 eurós árszint feletti részt, valamint közölte, hogy Oroszország arról biztosította, hogy minden technológia, tudás, alkatrész a rendelkezésére áll a Török Áramlat vezeték folyamatos üzemeléséhez. A külügyminiszter tájékoztatása szerint fontos megállapodást kötöttek arról, hogy az orosz szállító továbbra is az ukrán-magyar határon adja át a kőolajat a Molnak – írja a 24.hu.

Ezzel szemben a BBC Hardtalk című műsorában az „új gáz-, olaj- és atomenergia-szerződéseket” érintő kérdésre viszont azt válaszolta, hogy Moszkvában nem kötött semmiféle új szerződést, hangsúlyozta, hogy az utolsó hosszútávú szerződést 2021-ben írtuk alá, de most nincsenek új megállapodások.

Tóth Bertalan szerint ezek olyan ellentmondások, amelyeket tisztázni kellene, hiszen jogi értelemben a meglévő szerződés módosítása már új szerződésnek minősül.

“A magyar diplomácia első számú vezetőjeként külön felelősséggel tartozik a hazánk külkapcsolatai irányában fennálló bizalom megőrzéséért is, ezért a két megszólalása között feszülő ellentmondást tisztázni szükséges.”

Tehát arról kérdezte a minisztert, hogy 

  • Mikor mondott igazat a hazai energiaellátás ügyében: amikor azt állította, hogy a 2023. április 10-i moszkvai látogatása során nem születtek megállapodások, vagy amikor pontokba szedve közölte, hogy ezen az úton milyen megállapodásokat sikerült megkötni?
  • Mikor hozzák nyilvánosságra a 2023. áprilisában tett moszkvai útja során kötött megállapodások részleteit?

Szijjártó Péter helyett pedig Magyar Levente államtitkár válaszolt.

“Új szerződés megkötésére nem került sor. A paksi beruházásról szóló szerződések több mint kilenc éve köttettek. A háborútól és a szankcióktól függetlenül is jelentősen változott a műszaki és technológiai környezet, ezért ezekhez a szerződéses keretekhez hozzá kellett nyúlni.”

Forrás: 24.hu