Kirúgta Szekszárd fideszes polgármesterét a képviselő-testület

2023. május 25. 14:55 2023. máj. 25. 14:55

A 24.hu információja szerint csütörtökön eltávolították posztjáról Szekszárd fideszes polgármesterét. Ács Rezső tevékenységével kapcsolatban összeférhetetlenséget állapított meg a képviselő-testület.

Bomba Gábor, az ellenzéki Éljen Szekszárd frakcióvezetője tájékoztatása szerint a polgármester mellékjövedelmére egy korábbi, az Átlátszón még 2019 januárjában megjelent cikk hívta fel a figyelmet. Ács feltehetően 2017-től folyamatosan betöltött a főállású polgármesteri állása mellett egy másik állást is: az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanács elnöki tisztségét. A mellékállásért havi 300 ezer forint juttatásban részesült. Az állásról szóló információkat az ERÖV vezetője megerősítette a testületnek – írja a 24.hu.

Mivel a két tisztség összeférhetetlen, és Ács Rezső ezt az összeférhetetlenséget 30 napon belül nem szüntette meg, így a közgyűlés nem tehetett mást, mint hogy megállapította az összeférhetetlenséget, és megszüntette a polgármester jogviszonyát. A döntés a következő napon, azaz pénteken hatályba lép – közölte Bomba Gábor.

A városvezetői feladatokat csütörtöktől az alpolgármester látja el. A közgyűlés döntése ellen a polgármester jogorvoslattal élhet, öt napon belül bírósághoz fordulat, ha ez megtörténik, a végső döntést a bíróság hozza meg.

A 24.hu emlékeztet: Ács körül az elmúlt hónapokban felerősödtek a feszültségek. A polgármester három éve küzd egy súlyos betegséggel, az ataxiával, bizonytalanabbá vált a mozgása, és egyre nehezebben megy neki a beszéd, ez azonban szellemi képességeire nincs negatív hatással. A betegsége ellenére, a Covid-veszélyhelyzet megszűnése előtti napokban, 2021 nyarán úgy szabta át az önkormányzat addig érvényben lévő szervezeti és működési szabályzatát, hogy hozzá kerüljenek a legfontosabb döntések. Elvette a bizottságok összes komolyabb döntési jogát, és korlátozta vagy megszüntette a képviselők közgyűlés összehívásával és a napirend meghatározásával kapcsolatos jogosítványait. A polgármester egyeduralma már a helyi fideszesek számára is terhet jelentett, és amikor Ács márciusban megpróbálta kirúgni addigi szövetségesét, Gábor Ferenc jegyzőt, nyíltan szembe is fordultak vele.

Ács kora délután közleményt adott ki.

Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése zárt ülésen ma olyan döntést hozott, amellyel a többség egyértelmű szándéka ellehetetleníteni munkámat. Az ERÖV Víziközmű Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében betöltött pozíciómat használták fel arra, hogy kimondják az összeférhetetlenséget és megszüntessék polgármesteri jogviszonyomat. A döntést természetesen minden lehetséges jogi úton megtámadom

– írta. A leváltott polgármester szerint az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében hosszú évek óta betöltött elnöki tisztét soha nem titkolta, az érte kapott juttatást minden évben szerepeltette a vagyonbevallásában, amit eddig „soha senki nem kifogásolt”.

Ács azt is írta, hogy amennyiben a két pozíció valóban összeférhetetlen, akkor is ragaszkodik ahhoz, hogy ő döntse el, melyik tisztségéről mond le.

Én vagyok Szekszárd polgármestere és a jövő évi választásokig az is maradok – állítja a közleményben Ács, hozzátéve, hogy „nem hagyja cserben a várost”, ahol 2019-ben több mint hatezer szavazó támogatta.

Forrás: hirklikk.hu