Ligeti Miklós: egy elvesztegetett évtized áll mögöttünk

2023. február 6. 14:45 2023. feb. 6. 14:45

Régen azt mondták, hogy Magyarország a Balkán előszobája, most már jelző nélküli Balkánnak lehet minket tekinteni, sajnos – értékelte az ország utolsó helyét az uniós korrupciós listán Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Hírklikknek elmondta, hogy szerinte a korrupció és az egy főre jutó GDP összege összefügg, leegyszerűsítve, ha nem lenne korrupció, akkor az ország jóval gazdagabb lenne.

Sem a Transparency International Magyarország (TI), sem én nem táplálunk túl vérmes reményeket azzal kapcsolatban, hogy egy-egy újabb felmérés ébresztő vagy felrázó hatású lenne a magyar állam vezetésére, vagy akár a polgárokra. Hiszen már nagyon sokszor elmondtuk, megállapítottuk, kikutattuk mi is, részben mások is, hogy baj van az országban a korrupciós problémákat illetően. Korrupció mindenhol van, ezt tudjuk. Magyarországon azonban sajnos a korrupció a hatalomgyakorlás egyik módszerévé vált – mondta Ligeti Miklós. 

A TI jogi igazgatója felidézte, hogy a korrupcióérzékelési indexen az utóbbi években Magyarország a sereghajtók között volt az unióban. Utolsók voltunk holtversenyben Romániával és Bulgáriával 2020-ban, aztán utolsó előttiek 2021-ben, most pedig már egyedül mi vagyunk a legutolsók. Nincsen nagy különbség, mindig is a nagyon gyenge pozíciót elfoglaló országok között szerepeltünk. „Az is régi tanulsága ennek a kutatásnak, hogy Magyarország nemcsak a korrupciós problémák súlyosságát tekintve helyezkedik el az Európai Unió alsó mezőnyében, most már ugye a legalsó pozíciót egyedül betöltve, hanem az ország jövedelemtermelő képességét, azaz a gazdagságát tekintve is.”

Magyarország korrupt és szegény – összegezte Ligeti Miklós. Hozzátette: összesen három olyan uniós tagállam van, amelyik mögöttünk szerepel az egy főre jutó GDP tekintetében: Bulgária, Románia és Horvátország. De mivel a korrupció megfékezése terén már tulajdonképpen beértek, meghaladtak minket, arra lehet számítani, hogy előbb-utóbb leköröznek bennünket minden szempontból. Az látszik egyértelműen, hogy képtelenek vagyunk versenyezni az unió gazdag és világviszonylatban is kiugróan jól teljesítő országaival. Marad a régió, ahol a közvetlen versenytársak találhatóak, a visegrádi négyek, a balti országok, vagyis csupa olyan állam, amely hozzánk hasonlóan, 34 évvel ezelőtt szabadult ki a szovjet járomból. 

Ebben a viszonylatban azt látjuk – magyarázta Ligeti –, hogy régió országai 10-12 éve még egységes tömböt alkottak a korrupció elleni küzdelem sikeressége szempontjából. Mindenki körülbelül ugyanolyan mértékben volt képes vagy képtelen a korrupció megfékezésére. A régió országai közötti különbség a korrupció-érzékelési index pontszámát tekintve tíz ponton belüli volt. 2012-ben Észtország volt az élvonalon, Magyarország kilenc ponttal volt Észtország mögött lemaradva. Most Észtország és Magyarország között a távolság 31 pontra nőtt, tehát több, mint megháromszorozódott. 

„Ennek a régiónak a Baltikumban elhelyezkedő élmezőny országai már az északnyugati pályát járják” – vélte a jogi igazgató. Nem érték még utol a skandinávokat és a gazdag, sikeres nyugat-európai országokat, de például Észtország és Németország között a korrupciós fertőzöttség szempontjából a távolság mindössze hat pont. Németország 79 pontot ért el a 100 pontos listán, Észtország 73-at. A balti országok mindegyike tíz-tíz ponttal tudta javítani a saját 11 évvel ezelőtti teljesítményét, miközben Magyarország tizenhárommal csökkentette – sorolta.

Ez mind a korrupciónak köszönhető? – kérdeztük. Igen, annak, hogy az állam Magyarországon nem lép fel hatékonyan a korrupció ellen, hanem eltűri és csak szelektíven bünteti – válaszolta Ligeti Miklós, aki szerint az ország a Balkán és Kelet-Európa szintjére süllyed, Macedónia, Szerbia, Bosznia, Montenegró pontszámának a környékén helyezkedik el. „Régen azt mondták, hogy Magyarország a Balkán előszobája, most már jelző nélküli Balkánnak lehet minket tekinteni, sajnos.”

Majd azzal folytatta, hogy 2015 óta mindig Magyarország az utolsó a visegrádi országok között a korrupció elleni teljesítmény tekintetében. Mindebben az a legszomorúbb, hogy az uniós csatlakozástól számítva, vagyis 2004 után, soha nem látott mértékű pénz áramlott az országba. 

Ez a hatalmas pénzmennyiség összességében arra volt elegendő, hogy az egy főre jutó GDP-t illetően a régiós középmezőnybe sikerüljön bejutni. Csehország, Észtország és a többi balti ország, nem beszélve Szlovéniáról is, masszívan meghaladja a magyarországi egy főre jutó GDP-t.  „Úgyhogy ez egy elvesztegetett évtized, egy eljátszott esély, ami mögöttünk van” – összegezte Ligeti Miklós.

Forrás: hirklikk.hu