Már a hitelminősítők szerint is megszorítások jöhetnek

2024. június 16. 14:55 2024. jún. 16. 14:55

A Fitch Ratings szerint megszorító intézkedésekre készül a kormány a közeljövőben. A három nagy hitelminősítő közül a Fitch – a szokásos rendszeres felülvizsgálat keretében – most vette górcső alá a magyar folyamatokat, s végül nem változtatott sem a besoroláson, sem pedig annak kilátásain. Egyúttal úgy látja, hogy a 2026 tavaszi országgyűlési választások miatt kockázatokat lát a büdzsében és ez a véleménye megegyezik a magyar elemzőkével. A térségbeli országok közül a mi besorolásunk a második leggyengébb, egyedül Romániát ítélik meg rosszabbul, igaz, őket az idén felminősíthetik, lévén pozitív kilátással látták el a „bizonyítványát”. A mi negatív kilátásunk esetleges leminősítésre utal.

A Portfolio számolt be arról, hogy a nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Az indoklás szerint a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, de a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben. A negatív kilátás a politikai környezet és az államháztartás teljesítménye körüli kockázatokat tükrözi, amelyek alááshatják a gazdasági stabilitást és nyomást gyakorolhatnak a finanszírozási költségekre. A torzító költségvetési intézkedések, a kamatplafonok és az uniós forrásokhoz való nem optimális hozzáférés mögött politikai megfontolások állnak, amelyek alááshatják a tervezett költségvetési konszolidációt, ha a gazdasági növekedés a várakozások alatt alakul – idézte a szakportál.

Ez ugyan finom megfogalmazás, s magyarra lefordítva annyit jelent, hogy a kormány vélhetően jelezte a minősítői felülvizsgálatot végzők felé, hogy az áldatlan állapotban lévő költségvetést stabilizálni szeretné, aminek részeként visszafogják majd a kiadásokat. Azaz megszorításokat fognak végrehajtani – bár persze tudjuk, Orbánék szerint ők soha, hiszen az csak a baloldal módszere.  Nagy meglepetést azonban nem fog okozni a megszorítás – aminek elkerülhetetlenségét szakértők, elemzők már hónapok óta jelzik. 

Katona Tamás éppen a napokban beszélt erről a Hírklikknek, mondván: a június 9-i választások után immár a lakosság is felkészülhet a megszorításokra, még akkor is, ha nem így fogják nevezni, s nem is közvetlenül, csak közvetetten érinti az embereket, például az inflációba leszivárgó különadók formájában. A Központi Statisztika Hivatal korábbi elnöke szerint a helyzet súlyos, a gazdaság lejtmenetben van, de ennél is nagyobb probléma, hogy hosszú távon kilátás sincs arra, hogy kikeveredjünk ebből a helyzetből, ahhoz ugyanis másfajta gazdaságpolitikát kellene folytatni. 

De a szakember már korábban is ezen a véleményen volt, egy hónapja portálunknak a másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s felülvizsgálata után a következőképpen fogalmazott: „a jelentéséből kiderült: a kormány arról biztosította a hitelminősítőt, hogy a választás után kiigazítások lesznek. Nyilvánvalóan újabb beruházásokat fognak elhalasztani, illetve nem indítanak újakat, de persze a ’szent teheneket’ – mint a kínai beruházások – nem bántják”. Hozzátette: a megszorítás, a kiigazítás elengedhetetlenné vált, hiszen olyan magas az államháztartási hiány, hogy ha nem változtatnak azon, akkor a forint el fog szállni. „A befektetők és a pénzpiacok ugyanis választás előtt megértőek, de utána elvárják, hogy lépjen a kormány, és ez be is fog következni”

Nos, a választás lezárult (bár nyitott kérdés azért maradt), így lassan készülhetünk különféle kormányzati lépésekre, amelyek – közvetetten vagy közvetlenül – lényegében mindannyiunk életét tovább fogják nehezíteni, drágítani. 

A Fitch ezt is mondta

Részletes indoklásában a hitelminősítő kiemelte: Magyarország besorolását a „BBB" kategóriájú társaihoz képest erős strukturális mutatók, a beruházások által ösztönzött gazdasági növekedés és a szilárd nettó közvetlen külföldi tőkebefektetések támogatják. Ezeket ellensúlyozza a versenytársakhoz képest magas államadósság, az unortodox politikai lépések és a kormányzási mutatók romlása az elmúlt években, amelyek a "BBB" középértékhez közelítenek – idézte a Portfolio. A negatív kilátás pedig a politikai környezet és az államháztartás teljesítménye körüli kockázatokat tükrözi. 

Magyarország ezzel majd télen néz újabb felülvizsgálat elé – nem csak a Fitch-nél, hanem a másik két nagy hitelminősítőnél is. Jelenleg pedig így áll a „bizonyítványunk”:

Ami pedig Magyarország teljesítményét illeti a környező versenytársak (amelyek között valójában már alig maradt versenytárs, hiszen szépen sorra minden mutatóban utolérnek minket, sőt, már lemaradunk mögöttük). Egyedül Románia áll picikét rosszabbul nálunk, de miután őket stabil kilátással tartja nyilván a Fitch, ez azt jelenti, hogy egy kis lépésre vannak csak tőlünk.

 

Forrás: hirklikk.hu