Márki-Zay Péter programot hirdetett: az ország érdeke a béke, a biztonság és a felemelkedés

2022. március 10. 06:15 2022. márc. 10. 06:15

Április 3-án esély van arra, hogy Magyarország visszataláljon a polgárosodáshoz és Európához, az ország érdeke a béke, a biztonság és a felemelkedés – jelentette ki az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje Az emelkedő Magyarország című választási program bemutatóján szerda este.

Márki-Zay Péter az online közvetített rendezvényen úgy fogalmazott: béke Európában és béke az ország határain belül. Biztonság és kiszámíthatóság, Magyarország és a magyar emberek mindennapi megélhetésének biztonsága. A polgári felemelkedés lehetősége minden magyarnak bőrszínétől, származásától, politikai nézeteitől, szexuális orientációjától függetlenül – mondta.

Hozzátette: Magyarország felemeléséhez szakítani kell a putyini módszerekkel, fel kell számolni azt a politikát, amely elárulta az ország szövetségeseit, amely szándékosan bomlasztotta az EU egységét és amely „a háborús bűnös Vlagyimir Putyin világhatalmi törekvéseit segítette".

Magyarország fizikai biztonságát a magyar határ megerősített védelme, az EU, valamint a NATO képes biztosítani – közölte, jelezve: kormányon megtartanák a határkerítést, önálló határőrséget állítanának fel.

Márki-Zay Péter szólt arról is, hogy a rendőri elvándorlást határozott béremeléssel állítanák meg.

Új, értékalapú, a nyugathoz történő visszatérésre épülő külpolitika mellett érvelt. Közölte, a magyar érdekekkel ellentétes nemzetközi szerződéseket felülvizsgálják, a nemzetközi körözés alatt álló „Fidesz-migránsokat" kiutasítják.

A jelölt azt ígérte, hogy a családtámogatások megmaradnak, a bérek és a nyugdíjak emelkednek, öt éven belül pedig bevezetik az eurót.

Szakítani kell azzal a téves és igazságtalan politikával, amely a gyenge forintra építve, elszegényítette a magyar embereket – jelentette ki.

Elmondta, a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsát változatlanul hagyva, négy éven belül adómentessé teszik a minimálbért. Négy év alatt megduplázzák a gyes, a családi pótlék, valamint az otthonápolási díj összegét.

Ígéretet tett a 13. havi nyugdíj megtartására és a vegyes indexálás szerinti nyugdíjemelés visszaállítására. Hozzátette: negyven év után nemcsak a nők, hanem a férfiak is nyugdíjba mehetnek; a rendőrök és a fegyveres testületek tagjai 30 év munkaviszony után kérhetik nyugdíjazásukat.

Márki-Zay Péter azt mondta, „32 év után végre lesz elszámoltatás, ne legyünk következménynek nélküli ország". Valódi rezsicsökkentésnek a korrupció felszámolását nevezte.

Szerinte Magyarország szinte kilátástalan gazdasági helyzetéből – rekordhiány, rekordadósság, rekordinfláció –, egyedül az Orbán-kormány korrupciója miatt visszatartott uniós pénzekkel biztosítható gyors kilábalás. Az új Magyarország okosan és tisztességesen fogja felhasználni a magyar és uniós adófizetők pénzét – hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy fenntartható rezsicsökkentést vezetnek be, az energiapolitikájukban az ellátás biztonsága lesz a legfontosabb, csökkenteni fogják az ország kitettségét a putyini Oroszországnak, újratárgyalják a Paks II.-szerződést.

Érdemi béremelést javasolt az egészségügyi és a szociális szakdolgozóknak, valamint a pedagógusoknak.

Elmondta, „a fideszes alapítványokba kilopott egyetemeket visszavesszük a nemzet számára", a kínai kommunista migránsegyetem helyett a magyar felsőoktatást erősítik és felépítik a Diákvárost. A törvénytelenül szerzett földeket visszaveszik, újrapályáztatják – sorolta javaslataikat.

Szabaddá teszik a sportot, a kultúrát és sajtót – mondta –, helyreállítják a jogállamot is és kiállnak a kisebbségek mellett.

A Momentum képviseletében Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő elmondta, létrehoznák a korrupcióellenes ügyészséget és csatlakoznak az európai ügyészséghez. Létrehoznának egy korrupcióellenes ügynökséget is, amely a korrupt vezetők felelősségre vonását segítené.

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese azt ígérte, hogy visszaadják a megélhetés biztonságát a dolgozóknak, a közszférában külön fizetésemelési programot indítanak, megerősítik a szakszervezeteket, a rabszolgatörvényt pedig eltörölik. Hozzátette: az álláskeresési járadék folyósítási idejét a jelenlegi háromról kilenc hónapra növelik.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője az ellenzék egészségügyi programját úgy összegezte: nemet mondanak a lopásra, az egészségügy tönkretételére, a stadionokra, és igent az emberek gyógyulására. Azt ígérte: önálló minisztériumot kap a terület és 1200 milliárd forintot tesznek az egészségügybe.

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője az oktatási programjukról szólva kijelentette: visszaadják az oktatást a magyar polgároknak. Olyan oktatást ígért, ami minden diáknak egyenlő esélyt nyújt. 18 évre emelik a tankötelezettségi korhatárt és emelik a pedagógusok bérét – mondta.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője a kormány által szétszakított szociális háló újraszövéséről beszélt, amelyben a gyermekvállalástól az idős korig segítik az embereket. Mint mondta, igazságosabbá teszik a rezsicsökkentést és a családtámogatási rendszert is. Duplájára emelik a családi pótlékot, emellett kétszeresére növelik a nyugdíjminimumot.

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja a rendészeti illetményalap emelését, a korábban elvett jogok visszaadását ígérte, valamint azt, hogy ismét minden falunak lesz saját rendőre. Megszüntetik az országos és megyei rendészeti szerveknél a „vízfejet", az erőforrásokat a városi intézményekbe irányítják.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és országgyűlési képviselője a klímaválság valamint az orosz energiafüggőség elleni harc fontosságáról szólt, valamint az energiapazarlás megfékezéséről, és a Paks II. beruházást felülvizsgálatának szükségességéről.

Forrás: hirklikk.hu