MSZP: az azonos összegű 13. havi juttatás a kisnyugdíjasokon segítene

2023. január 25. 13:05 2023. jan. 25. 13:05

A legkiszolgáltatottabbaknak segítene az MSZP javaslata az azonos összegű 13. havi juttatásra – mondta Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

Tóth határozati javaslatot nyújtott be a Parlamentnek: egyenlő, az átlagnyugdíjjal megegyező, 205 ezer forintos összegben fizesse ki a kormány a nyugdíjasok 13. havi juttatását. Ez „azoknak segít ebben a nagyon-nagyon nehéz helyzetben, akik a legkiszolgáltatottabbak, tehát akik 200 ezer forint alatti nyugellátást kapnak” – mondta.

Másfélmillió ilyen nyugdíjas van, 360 ezer embernek pedig 100 ezer forintnál is kevesebb a nyugdíja – tette hozzá.

A 13. havi nyugdíj nem nyugdíjszerű ellátás, azaz „nem a szolgálati időhöz és a jövedelemhez viszonyított juttatás, hanem az állam döntése, hogy plusz pénzt juttat a nyugdíjasoknak, ami nagyon helyes” – mondta el.

A 13. havi nyugdíjat az adófizetők fizetik és nincs köze a járulékfizetéshez – tisztázta.

Rámutatott: a nyugdíjak összegét a nyugdíjba vonulás időpontja is megszabja: minél később megy valaki nyugdíjba, annál jobban jár a nyugdíjat illetően; már tíz éven belül is óriási a különbség.

A javaslatot azzal is indokolta: az átlagkeresetek növekedésével a nyugdíjak és a keresetek nagyon elszakadtak egymástól. Baloldali politikusként fontosnak nevezte az egyenlőség felé való közelítést, illetve az egyenlőség elvét.

Elmondta: a szocialisták már korábban is megfogalmazták ezt a javaslatukat, még az előtt, hogy a Fidesz újra bevezette volna a 13. havi nyugdíjat.

Rámutatott: ma is van olyan juttatás, amit minden nyugdíjas egyenlő összegben kap meg, mégpedig a még a Bajnai-kormány által bevezetett nyugdíjprémium; ezt két éve novemberben 80 ezer forintos összegben fizette ki az Orbán-kormány.

Nyilván, aki százezer forint nyugdíjat kapott, annak ez a nyolcvanezer forint sokkal nagyobb segítség volt, mint aki mondjuk 4-500 ezer forint nyugdíjat kapott” – mutatott rá.

Mostani javaslatuk „figyelemfelhívás is egyben”, „fölnyit egy olyan kérdést (...), ami rávilágít arra a szörnyű helyzetre, amiben a nyugdíjasoknak a kétharmada most van” – mondta.

A legnagyobb segítséget a kistelepüléseken, régi típusú családi házakban, megfelelő szigetelés és korszerű fűtés híján élő kisnyugdíjasok kapnák, akiknek most az inflációval, a gyógyszerár-emelkedéssel, az élelmiszer-áremelkedéssel és a rezsiemelkedéssel is szembe kell nézniük – mutatott rá.

Azt mondta: a Fidesz a rendeleti kormányzása keretében rendelettel módosíthatná a 13. havi juttatás összegét is, de a javaslatot „végig fogjuk tárgyalni a Parlamentben; sok reményt nem fűzök hozzá”.

Kérdésre, hogy miért nem a nyugdíjak átlagnyugdíjas szintre, 205 ezer forintra emelését szorgalmazza pártja, Tóth közölte: a szocialisták többször benyújtották már a kisnyugdíjak felzárkóztatásáról szóló javaslatukat is, de az 2010 óta nem valósul meg.

A Fidesz-kormány ugyanis inflációt követő nyugdíjemelést alkalmaz, és „akinek 4-500 ezer forintos nyugdíja van, annak az inflációval való megemelés (...) mindig több pénzt jelent, mint annak, akinek mondjuk 90 ezer, vagy százezer forint” – világított rá.

Pedig „ez egy igazságos momentumot hozna be a nyugdíjrendszerbe, egy gondoskodó államnak ezt kéne megtennie” – hangoztatta.

A kormány által ígért 15%-os nyugdíjemelést Tóth kevésnek nevezte akkor, amikor a nyugdíjas infláció „minden számítás szerint közelíti a 30%-ot”, a nyugdíjak vásárlóértéke csökken, és az „átlagnyugdíj alatti másfél millió nyugdíjasnak pedig még nehezebb az élete.”

Forrás: hirklikk.hu