MSZP: azonnal el kell törölni a rabszolgatörvényt, különben nyugdíjuk sem lesz az embereknek

2021. október 15. 10:17 2021. okt. 15. 10:17

Újabb megdöbbenést váltott ki a magyar munkavállalók között, hogy a kormány akár 600.000 forint visszafizetendő pénz ellenében akarja megakadályozni a szabad munkavállalást és kötné röghöz, a futószalagok mellé a dolgozókat, legfőképpen az autógyárakban – hangsúlyozta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese csütörtök reggel, a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„Nem véletlen, hogy Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke illetve számos képviselőtársunk többször fordult Alkotmánybírósághoz, többször határozati javaslattal élt azzal kapcsolatban, hogy ezt a törvényt úgy, ahogy van, el kell törölni”

 

– emlékeztetett Komjáthi.

 A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

 

Bejelentette, Tóth Bertalan határozati javaslatot nyújt be azzal kapcsolatban, hogy ne lehessen megtenni azt, hogy a dolgozóval visszafizettessék a bent ragadt munkaidőt, illetve, ne engedjék el a munkahelyéről azért, mert a munkaidő-keretben mínusza van. „Nem a dolgozóknak kell vállalniuk annak a felelősségét, hogy a munkáltató nem tudta jól megszervezni számukra a munkát”.

Kapcsolódó: A Magyar Szocialista Párt Márki-Zay Pétert támogatja miniszterelnök-jelöltnek az előválasztás második fordulójában

Annak kapcsán, hogy a héten egy globális nyugdíjindex felmérésből kiderült, az Európai Unióban Magyarországon a legrosszabb a nyugdíjasok helyzete – Indiával és Brazíliával van egy szinten –, kifejtette, hazánkban a nyugdíjemelések számításánál a svájci indexálás eltörlése volt a nyugdíjas szegénység egyik fő okozója. „Az MSZP javaslata az, hogy vissza kell vezetni a svájci indexálású nyugdíjemelést, és azt a 28.500 forintos gyalázatos nyugdíjminimumot, legalább 70.000 forintra kell emelni”.

A szocialista politikus kiemelte a közmunkások bérét is csak napi 72 forinttal emelték idén, ami két tojásra sem elég. „Akkor majd ezeknek az embereknek mennyi lesz a nyugdíjuk, milyen nyugdíjuk lesz? (…) Az egészségügyi helyzetet tekintve, hogyan tudnak ezek az emberek alacsony keresetből, alacsony nyugdíjakból költeni az egészségükre? És nemcsak gyógyszerre gondolok, hanem például gyümölcsre, vitaminokra – ezt is felvetettük annak idején, a pandémiás helyzet elharapódzásakor, hogy bizony jelentős terhet okoz a családoknak, a nyugdíjasoknak, de a munkavállalóknak is, hogy több vitamint, több gyümölcsöt vásároljanak. Szóval van itt tennivaló a kormányváltás után bőven!” – hangsúlyozta az MSZP elnökhelyettese.

 A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!