Nem a baloldal, hanem a Fidesz miatt meszelték el Pelczné Gáll Ildikót

2023. május 26. 14:45 2023. máj. 26. 14:45

„Kicsinyes baloldali politikai támadás történt az Európai Számvevőszék magyar tagja, Pelczné Gál (sic!) Ildikó ellen” – hívta fel a figyelmet a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben arról tájékoztattak, hogy Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága szerdán hallgatta meg Pelczné Gál (sic!) Ildikót, akit újra jelöltek számvevői tisztségre, és „a magyar dollárbaloldal, illetve az európai baloldal képviselői egyértelmű politikai indíttatásból ellene szavaztak, figyelmen kívül hagyva minden szakmai érvet és azt a tényt, hogy a magyar jelölt 2017 óta kiemelkedően látja el számvevői feladatait." 

A képviselőcsoport szerint Pelczné Gáll Ildikó életpályája, szakmai múltja és a számvevőszéken elvégzett eddigi munkája alapján az egyik legrátermettebb és legkiválóbb tagja a testületnek. Ezt a szakbizottság a 2017-es jelöléskor elismerte, és nagy többséggel támogatta a magyar jelöltet. Az Európai Parlament várhatóan június 1-jén szavaz a magyar jelöltről, neki azonban csak véleményezési joga van a jelölési folyamatban, a végső döntést az Európai Unió Tanácsa hozza majd meg. Az Európai Számvevőszék feladata az EU bevételeinek és kiadásainak ellenőrzése, az uniós költségvetés végrehajtásának szabályossági és hatékonysági vizsgálata. 

A fentiekben az MTI híradását idéztük. Szó szerint, ahogy írták. Ez a módszer, vagyis, hogy nem az eredeti hír közlésével, hanem annak „cáfolatával”, vagy magyarázatával kezdik a tájékoztatást, az egypártrendszer fénykorában, legkésőbb a hetvenes évek közepéig volt gyakorlat. Utána már kínos volt az ilyen, ezért egy magára valamit adó szerkesztőség már akkor is igyekezett mellőzni az ideológiai megfontolásokat és amennyire lehetett, szakmai alapon dolgozott.

A hír lényege azért kiolvasható a távirati iroda híréből. Arról van szó, hogy az Európai Parlament illetékes bizottsága meghallgatta Pelcznét, aki nem kapta meg a többség szavazatát. Azért, még nincs veszve minden, Pelczné akár újabb hat évre is számvevő lehet, a bizottsági meghallgatás ugyanis csupán ajánlás, a végső döntést az Európai Unió Tanácsa hozza meg. 

Az Európai Számvevőszék feladata az EU bevételeinek és kiadásainak ellenőrzése, és az uniós tagországoknak éppen e kiadások magyarországi – mondjuk így: kreatív – felhasználásával van gondja. Nem most kezdődtek ezek a problémák, ám egy ideje már nemcsak a szavak szintjén, hanem a gyakorlatban is feltételhez kötik a Magyarországnak nyújtott uniós támogatásokat. Itt jegyeznénk meg, hogy a Fidesz kommunikációjában, aki tőlük nem jobbra áll, az baloldali, még egykori pártcsaládjukat, az Európai Néppártot is baloldalisággal vádolják. (Nem mintha baloldalinak lenni szégyellni valóbb volna, mint jobboldalinak lenni, mint ahogy az, hogy valaki konzervatív – vagy annak mondja magát – távolról sem magasabb minőség, mint az, ha valaki liberális.)

Mindezzel együtt azt kell mondani, hogy Pelczné bizottsági elutasításának valóban vannak politikai indítékai. A képviselő asszony az elutasító döntés után maga mondta, nem lepte meg az eredmény, számított arra, hogy a képviselők nem tudnak elvonatkoztatni attól, hogy korábban politikus volt. Pelczné ugyanis 2006–2010 között a Fidesz országgyűlési képviselőjeként tevékenykedett, 2005-ben a párt alelnökévé választották, ebből a szempontból tehát nem a hazai „dollárbaloldal” és az európai baloldal, hanem saját egykori pártjának, a Fidesznek az „áldozata.” Lehet, hogy Pelczné valóban az egyik legrátermettebb jelölt, de a politika, látjuk naponta a Fidesz hazai gyakorlatából, nem feltétlenül szakmai alapon működik. Idehaza gyakorlatilag minden ellenzéki javaslatot lesöpörnek, még azokat is, amelyeket egyébként jónak tartanak. A Fidesz, ha úgy tetszik, a saját csapdájába esett: Pelcznét nem a kvalitásai – netán azok hiánya – miatt meszelték el, hanem mert a személye az Európában népszerűtlen Fideszhez köthető. Ahhoz a párthoz, amelynek pénzköltési gyakorlata számos alkalommal felveti a korrupció gyanúját.

Forrás: hirklikk.hu