Novák Katalin 26 tonna kerozint égetve repült a klímacsúcsra

2023. december 8. 15:55 2023. dec. 8. 15:55

Díszes társaságba keveredett Dubajban Novák Katalin, de erre ezúttal nem lehet büszke. Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciájára ugyanis rajta kívül más notabilitások is különgépekkel érkeztek, ami jelentős mértékben ellentmond a rendezvény céljának, jelesül annak, hogy tegyünk többet a környezet megvédéséért és bolygónk megmentéséért. Számítások szerint az államfőt és kíséretét szállító repülőgép négy nap alatt mintegy 26 tonna kerozint használt el, ami 65 tonna szén-dioxid kibocsátásával egyenlő

Nem ez az első eset, hogy a klímacsúcs résztvevőit jogos bírálat éri, amiért úgymond, vizet prédikálnak és bort isznak. Vagyis, miközben a vizek és a levegő védelméről beszélnek, ők maguk keveset tesznek a környezet megóvásért. A magyar államfő mellett a Dubajban rendezett klímacsúcs több más résztvevője is kihúzta a gyufát a környezet valódi védelmezőinél. Például a brit delegáció, amely olyannyira nem adott a látszatra, hogy a három potentát, Károly király, David Cameron külügyminiszter és Rishi Sunak miniszterelnök más-más repülőgépen érkezett, de jutott a kritikákból az Egyesült Államok éghajlatvédelmi megbízottjának, John Kerry volt külügyminiszternek is, aki a felesége repülőgépével utazott az Egyesült Arab Emírségek legismertebb városába. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy az ENSZ főtitkára, António Gutteres sem járt elől jó példával, merthogy ő is magánrepülőt vett igénybe az utazáshoz, akkor nem állunk messze az igazságtól, ha jogosnak tekintjük a klímacsúcs résztvevőit ért bírálatokat.

A dubaji kiruccanás előtt a leginkább kormányzati célokra használt, hivatalosan a honvédség számára vásárolt Airbus A319 Egyiptomba repítette Novák Katalint, aki hivatalos látogatásán találkozott Abdel Fattáh al-Szíszí elnökkel és Hanafy Gebaly házelnökkel, s fogadta őt II. Tavadrosz kopt pápa is. 

A honvédségi gépnek – nem először – ezúttal is kitérőt kellett tennie: először Kecskemétről Budapestre repült, itt vette fel a fedélzetére az államfőt, onnan haladtak tovább Egyiptomba, ahol Novák Katalin az említett programokon kívül ásatásokat is megtekintett és magyar régészekkel is találkozott. 

Innen repültek négy nap múltán tovább Dubajba, ahol a küldöttek, köztük 140 állam- és kormányfő társaságában megvitatták a környezetvédelem aktuális kérdéseit. Az MTI beszámolója szerint az államfő ezúttal sem tagadta meg önmagát, és sikerült összefüggést találnia kedvenc témája, a családi élet, valamint a klímacsúcshoz tartalmilag kapcsolódó éghajlatváltozás között. Felszólalásában ugyanis arról beszélt, hogy „a család nem oka, hanem megoldása az éghajlatváltozásnak”, s véleménye szerint „a klímaválságot, a szegénységet, az egyenlőséget, a biológiai sokféleséget, a vizet és a demográfiai jégkorszak jelenségét csak együtt lehet értelmezni, a Földet a gyermekeinknek kell megóvnunk.”

A Sándor-palota nem válaszolt a 24.hu kérdésre, ők azt szerették volna megtudni, hogy hány főből állt Novák Katalin kísérete, mennyibe került a dubaji fellépés az adófizetőknek, és az sem derült ki, hogy lett volna-e más lehetőség – például menetrendszerű járatok igénybevétele – az oda-vissza út lebonyolítására. Mindezen információk hiányában a portál csak azt tudta kiszámolni, hogy az államfő egyiptomi és dubaji repülésein mintegy 26 tonna kerozint égettek el, ami hozzávetőlegesen 65 tonna szén-dioxid kibocsátásával egyenlő. Egy átlagos európai háztartás szén-dioxid kibocsátása 7,5 tonna. Nem négy nap alatt: évente.

Forrás: hirklikk.hu