Nyomorgó közszolgálati dolgozók: azonnali bérkiigazítást követel az MSZP

2021. május 26. 23:59 2021. máj. 26. 23:59

Az év eleji mélyrepülés után továbbra is elodázná a kormány közszolgálati dolgozók bérkiigazítását, így még hónapokig tovább szegényednek az érintett munkavállalók és családjaik.

Az MSZP szerint a megoldást több százezer család számára az általa javasolt adójóváírás jelentené, amivel most már végképp nem szabad tovább várni. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Több százezer család, azaz nem kevesebb, mint 2,3 millió ember szegényedik tovább csak azért, mert a fideszeseknek fontosabb és sürgősebb a haverokat kitömni, mint az inflációtól reáljövedelmüket vesztett magyar családokat becsületes adójóváírással támogatni – erről tartott a párt Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatót Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese szerda reggel a budapesti Keleti pályaudvartól bejelentkezve.

„A bérből és fizetésből élők számára a béremelés nem igény, hanem szükséglet.” Különösen akkor, amikor az infláció „felzabálja” a béremelést ott is, ahol egyébként már megtörtént – hívta fel a figyelmet Komjáthi Imre. Elmondta, nem lehet tovább kormányrészről látszatkonzultációkkal és háttérbeszélgetésekkel orvosolni az öt hónapja váró közszolgálati dolgozók bérkiegészítésének ügyét, valódi tárgyalások, érdemi párbeszéd és reális számok kellenek.

 

„Tisztán látszik, hogy amikor (…) a kormány kitömi a saját pártkatonáival telerakott közalapítványokat, akkor nem tétlenkedik, akkor van lehetőség adócsökkentésre”. De amikor az MSZP javasolja a minimálbér adójának eltörlését és az alacsony fizetések adójának csökkentését, amely közel 2,3 millió ember számára megoldást jelenthetett volna, azt lesöprik az asztalról – jegyezte meg.

„Látható, hogy akkor nem vakaróznak ilyen sokáig, amikor rabszolgatörvényt kell megszavazni” – mutatott rá.  De amikor a MÁV, a VOLÁN, a vízközmű-szolgáltatók, az állami energiaszektor dolgozóinak béremeléséről van szó, akkor „gondolkoznak, időt húznak, sumákolnak” – mondta.

„Nem holnap, nem ma: már tegnap meg kellett volna történni a valódi béremelésnek. Láthatjuk, hogy az infláció lassan kieszi a parizert a kifliből” – szemléltette.

 

Kiemelte: a közszolgáltatásban dolgozók becsülettel, folyamatosan tették a dolgukat a járvány alatt is: jártak a vonatok, a buszok, dolgoztak az energiaszektorban, volt ivóvíz. „Nem csupán megérdemlik a béremelést az ott dolgozók: nekik ez jár!” – jelentette ki.

Bejelentette, az MSZP felszólítja a kormányt, hogy azonnal üljön tárgyalóasztalhoz a béremelésekkel kapcsolatban, mivel immár öt hónapja vár a MÁV, a VOLÁN és a közszolgáltatás többi dolgozója a béremelésre.

Az MSZP javaslata az adómentes minimálbérre és az alacsony fizetések adójának csökkentésére „azonnali segítséget jelenthetett volna a közszolgáltatásban dolgozók számára is”, sőt, valódi segítséget jelentett volna minden magyar embernek, aki jelenleg 321.000 forint bruttó fizetésnél kevesebbet keres. Ezt a 133 „bátor ember” leszavazta – emlékeztetett a szocialista politikus.

Pártja nevében végül ismételten követelte, hogy a kormány azonnal üljön tárgyalóasztalhoz a szakszervezetekkel. „Ne tétlenkedjenek tovább. Nem várhat a közszolgáltatásban dolgozók béremelése” – szólított fel az MSZP elnökhelyettese. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Forrás: Hírklikk