Szentlőrinc polgármesterét indítja az MSZP-P az előválasztáson Nyugat-Baranyában

2021. április 29. 19:18 2021. ápr. 29. 19:18

Sajtótájékoztatót tartott Dr. Tóth Bertalan ma délelőtt Szentlőrincen, ahol bemutatta a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd közös jelöltjét a Baranya 4-es választókerületi előválasztásra, aki nem más, mint Szentlőrinc polgármestere, Koltai Péter.

A szocialisták társelnöke azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy Szentlőrincnek is szüksége van a kormány- és korszakváltásra.

”Azt látjuk, hogy a mostani kormányzat csak egy nagyon szűk elitnek kedvező gazdaságpolitikát, szociálpolitikát és immáron oktatáspolitikát folytat, és azért van szükség korszakváltásra, hogy egy szabad, demokratikus, igazságos, szolidáris és zöld országot építsünk, mert a mostani kormányzat ezzel szemben határozza meg a politikáját. Az elmúlt 11 évben tönkretették az egészségügyet, leépítették az oktatási rendszert, a fizetésből ma több mint kétmillió ember nem tud megélni, több mint kétmillióan élnek létminimum alatt, nagyon sok azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akik nem jönnek ki a nyugdíjukból.”

Tóth Bertalan elmondta, hogy az MSZP-Párbeszéd programjában pontosan ezeknek a problémáknak a megoldására tesznek javaslatot.

Ezután rátért a 174 települést magába foglaló Baranya 4-es választókerületben a pártszövetség jelöltjére: ”Nagy öröm számomra, hogy bejelenthetem, hogy ebben a választókerületben is előválasztást tartunk, és ezen az előválasztáson a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd Magyarországért párt közös jelöltje Koltai Péter, Szentlőrinc polgármestere, aki itt, testközelből tudja és látja, érzi, hogy mire van szüksége ennek a választókerületnek. És nem utolsó sorban önkormányzati vezetőként látja azt a politikát, amit a Fidesz folytat az önkormányzatiság ellen, hogyan építi le a helyi közösségek jogköreit, hatásköreit.”

A szocialista társelnök szerint változtatni kell ezeken a fideszes gyakorlatokon és bízik benne, hogy Koltai Péter egy előválasztási győzelem után hatpárti jelöltként a fideszes képviselőt is legyőzi ebben a választókerületben, és ezzel hozzásegíti az ellenzéket a kormányváltáshoz és egész Magyarországot ahhoz, hogy korszakváltás legyen, és egy igazságos, szolidáris országot építsenek.

 

 

Tóth Bertalan után Koltai Péter vette át a szót, aki azzal kezdte, hogy az elmúlt hetekben sokan megkeresték őt, hogy miért akar részt venni egy ilyen megmérettetésen. Erre a válasza az volt, hogy bár szerződésben áll a szentlőrinciekkel 2024-ig, hiszen 2014 után 2019-ben is bizalmat szavaztak neki polgármesterként, de egyetért az MSZP és a Párbeszéd nézeteivel, valamint az általuk megírt programmal, és ezeket képviselni is tudja. Országgyűlési képviselőként pedig még többet tud majd tenni a térségért és benne Szentlőrincért is.

Ezután elmondta azt is, hogy jól ismeri a helyi problémákat, 2002-ben került be a szentlőrinci képviselőtestületbe, 2014 óta pedig polgármesterként vezeti a várost, így rengeteg problémával találkozott már az elmúlt évek során.

A választókerületről azt mondta, hogy nagyon-nagy területet foglal magába, hiszen egy fél megyéről beszélünk, és ez a 174 település szerteágazó problémákkal rendelkezik, ezek közül is a legnagyobb probléma a megélhetés. A polgármester szerint itt is emberek és családok élnek, de ezt nem mindenki vette eddig észre. Tapasztalatai szerint ezt:

”Budapestről nem igazán vette eddig mindenki észre, és az eddigi számszaki adatokból is egyértelműen kiderül, hogy sajnálatos módon Baranya leszakadóban van, azon belül is a Nyugat-baranyai rész még inkább leszakadóban van. Ez ellen tennünk kell, méghozzá oly módon, hogy itt találják meg a számításukat az itt élő emberek, ne vándoroljanak el.”

A polgármester elmondta, hogy megkérdezték tőle azt is többen, hogy szerinte melyek ebben a választókerületben a fontos települések, melyre a határozott válasza az volt, hogy az összes.

Végezetül a szentlőrincieknek üzent Koltai Péter: ” Én nem egy más megyébe, nem valahol az ország másik részén indulok. Az a rész, ahol én indulok, annak része Szentlőrinc, és meggyőződésem, hogy amennyiben a választáson én úgy szerepelek, hogy lehetőséget kapok, akkor a szentlőrincieket is jobban tudom képviselni, a Szentlőrinc környékieket is, de az egész területet, ezt a fél megyényi területet.”

Zárásként pedig elmondta, hogy a választókerületben élőkért fog dolgozni, az ő érdekeiket képviseli, ismerve a helyi problémákat.

 

A sajtótájékoztatóról készült videót itt nézhetik meg:

Mit kell tudni a Baranya 4-es választókerületről?

Az ország egyik, ha nem a legnagyobb választókerületéről van szó, benne – leírni is sok – 174 településsel. Baranya megye nyugati részét foglalja magába olyan településeket is beleértve, mint Sásd, Szigetvár, Szentlőrinc, Sellye, Harkány és Siklós.

2018-ban a fideszes Nagy Csaba nyerte a körzetet 48,93%-os szavazati aránnyal, ami azt jelenti, hogy a hatpárti ellenzéknek van keresnivalója a körzetben.

 

 

A képek forrása: Dr. Tóth Bertalan Facebook-oldal