A Bóbita Bábszínház és a Pannon Filharmonikusok együttműködésében állítják színpadra a Háry Jánost, de csak jövőre

2021. november 8. 08:54 2021. nov. 8. 08:54

A Bóbita Bábszínház és a Pannon Filharmonikusok egy igazi pécsi összművészeti előadásra készül Kodály Zoltán Háry János című művét állítva egyedi módon színpadra. A 60 éves bábszínház és a 210 éves zenekar 2021. november végére tervezett családi előadásai azonban a következő év májusában lesznek csak láthatóak. Az alkotók addig pár szakmai érdekesség, kulisszatitok és háttértörténet megosztásával teszik izgalmasabbá a várakozás időszakát.

Most már egészen bizonyos, hogy csak 2022-ben találkozhatunk Kodály örökérvényű daljátékával, illetve Háryval, a nagyotmondó huszárral és a vele megesett történetekkel. Az együttműködést szerződéssel megpecsételő koprodukciós partnerek mérlegelték, hogy egy ilyen komplex előadás előkészítése, megtartása, amelyben énekművészek és bábművészek szerepelnek, valamint szimfonikus zenekar, a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa és a Pannon Gyermekkar is részt vesz, milyen kockázattal jár a jelen járványügyi helyzetben.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Bár kormányzati rendelet jelenleg nem szigorítja az előadások látogatásának rendjét, azok megtartását, a napról-napra növekvő covid-megbetegedések száma indokolttá tette a döntést.

Ezért kezdeményezték az idei év novemberére kitűzött előadások áthelyezését a 2022-es év tavaszára. A jelenlegi tervek szerint május 12-én 19.00 órakor láthatná a közönség az előadás díszbemutatóját, valamint május 14-én 15.00 órakor, illetve az érdeklődés függvényében még egy esti előadással várják majd a családokat az alkotók. 

A Bóbita Bábszínház nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a jubileumi előadást megilleti az legalaposabb szakmai felkészülés, az ünnepi készülődés és a felhőtlen öröm mind a színpadon, mind a közönséggel való találkozásban, és ez sajnos ezekben a hetekben nem biztosítható. 

A Pannon Filharmonikusok szintén arról adott tájékoztatást, hogy a döntés meghozatalában a szakmai feltételek mérlegelésén túl az egyik legfontosabb szempontja a muzsikusok, a fellépő művészek, és természetesen a gyermekkar egészségének védelme volt. 

Röviden ismertették a produkció alkotógárdájának tagjait a közönséggel, a későbbiekben tervezik a résztvevő művészek, a produkció kulisszatitkainak bemutatását, többek között kisfilmek segítségével is. Az előadás rendezője Halasi Dániel, a szövegkönyvet Paulini Béla és Harsányi Zsolt készítette, az előadás zenei vezetője és karmestere Vass András, a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere.

Szabó Attila készítette a bábszínpadi adaptációt, a báb-és díszlettervező Mátravölgyi Ákos, Blattner Géza-díjas alkotó. Váradi Marianna, Haja Zsolt , Bognár Szabolcs, Vermes Tímea, Megyesi Schwartz Lúcia nagyszerű énekművészeket láthatja és hallhatja a közönség a legfőbb szerepekben. Közreműködik a a Bóbita Bábszínház társulata, Matta Lóránt, Mag Eszter, Illés Ilona, Várnagy Kinga, Papp Melinda, Czéh Dániel és Arató Máté bábművészek. Közreműködik majd a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa, karigazgató Dobos László és Vass András, a Pannon Gyermekkar, karigazgató Schóber Tamás. A csodálatos bábokat Bódiné Kövecses Anna, Fekete Hajnalka, Szijártó Éva, valamint Nagy Kovács Géza báb- és díszletkészítők hozták életre.

Mire számíthat a közönség jövőre? Kodály Zoltán műve méltán örökérvényű.  A mai szlengben kamukirálynak is titulálható Háry hangzatos történetei bejárták a világot. Legenda született a huszárból, aki legmesszebb jutott a falujától, így a messziről jött ember azt mond, amit nem szégyell.

Ismerős a történet? Ebből a távolságból úgy fest, minden korban, a mi korunkban is szükségünk van – talán már ez is hagyomány – a megszépítő, hangzatos hőstettekre, a fantáziával átszőtt valóságra…

Mindenki a maga szintjén, módján fogadhatja be a történetet, igazi családi előadás készül: az időnként füllentő, konfabuláló kamaszok, a mesére vágyó kisgyermekek és az őket megérteni igyekvő szülők is bőven találnak szórakoztató, tanító kapaszkodókat a darabban.

A produkció a Bóbita Bábszínház és a Pannon Filharmonikusok koprodukciójában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg a tervek szerint tehát 2022 májusában. A novemberre megváltott jegyeket a vásárlás helyszínén szükség esetén december 31-ig visszaváltják. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a Pannon Filharmonikusok Fantasztikus klasszikusok sorozatában is szereplő Háry előadásra a decemberi Diótörő előadásig az általános iskolás korosztály számára bérletek is válthatók.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!