Pécsett nem áll le a kultúra – programajánló a téli szünetre

2022. december 14. 13:33 2022. dec. 14. 13:33

Országszerte több kulturális intézmény kényszerült bezárásra, ám Pécsre továbbra is megéri ellátogatni! Kiállítások, koncertek, színdarabok, turisztikai és történelmi attrakciók, természettudományos és virtuális valóság kalandok csábítják a kimozdulni vágyókat a téli szünetben is!

A téli szünet idejére, december 21-től január 8-ig teljes nyitvatartással várják a látogatókat Pécs kihagyhatatlan látnivalói: a Zsolnay Kulturális Negyed kiállításai és az UNESCO világörökségi védettséget élvező Ókeresztény Mauzóleum. A szünet után pedig a hét négy napján, csütörtöktől vasárnapig látogathatók. 

Mit érdemes télen kipróbálni? Mutatunk néhány tippet: 

 • Ha a legszebb Zsolnay kerámiákat ismernéd meg, akkor látogass el a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjteménybe! A kiállítás a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-tárlata, garantáltan lenyűgözi azokat is, akiket eddig hidegen hagytak a kerámiák!

 • Belesnél a kulisszák mögé? A Látványmanufaktúrában megnézheted, hogyan készülnek élőben a híres Zsolnay termékek! 

 • Kerámia élményfestés: Miután megcsodáltad a Zsolnay-kerámiákat, itt az idő, hogy elkészítsd a sajátodat, amit azonnal magaddal is vihetsz!

 • Válassz egyedi, autentikus szuvenírt a Zsolnay Infopont & Shopban! Decemberben 15% kedvezmény jár minden termékre!

 • Kalandozz a csillagok között! A Zsolnay Negyedben található az ország egyetlen Planetáriuma, ahol kizárólag csillagászok által tartott, élő bemutatók láthatók!

 • Szeretnéd kipróbálni a súlytalanságot a nemzetközi űrállomáson, búvárkodni a tenger mélyén, virtuálisan elutazni a Föld bármely pontjára, vagy részt venni az első Holdra szálláson Neil Armstronggal? A Zsolnay Negyedben található VR Univerzumban mindezt átélheted a virtuális valóság segítségével!

 • A legenda szerint a Zsolnay Mauzóleumban a téli napfordulón, amikor a Nap a zeniten áll, a beeső fény feltárja az eozin titkát. December 21-22-én idegenvezetők segítségével ismerhetik meg a látogatók a misztikus épületet és a páratlan fényjelenséget. Jó hír: nemcsak a téli napfordulón vehetünk részt a Zsolnay Mauzóleum titkait bemutató vezetett sétán, hanem több időpontban is. 

 • Pink varázsvilág elevenedik meg a Zsolnay rózsaszínben című tárlatvezetésen, ahol az idegenvezetők bemutatják a Rózsaszín Zsolnay kiállítás több mint ezer darabos gyűjteményét.

 • Érdekelnek a kortárs kiállítások? Az m21 Galéria gigantikus tereiben három kiállítás is látható: Ötven ország ismert tervezőgrafikusainak alkotásait Plakátok a világ körül címmel mutatjuk be. A Mozgásban című tárlat 5 külföldi és 5 magyar egyetem grafika szakos hallgatóinak munkáit szemlézi. A két nagy plakáttematika mellett Czakó Zsolt Másodpercek 1997–2010 című c. kiállítása is megtekinthető, ahol Czakó televíziós főcímeiből láthatunk válogatást.

 • Komolyzenei stand up a két ünnep között? Bősze Ádám, aki több, mint tíz éve vezeti az Újévi Koncert televíziós és rádiós közvetítését Magyarországon, most bevezeti a hallgatót ebbe az utánozhatatlan „umcacca” világba. December 29-ei előadására még kaphatók jegyek! 

 • Időutazó séta Pécs belvárosában: Az Ókeresztény Mauzóleum vezetett sétája során 1600 évet léphetünk vissza az időben, felfedezve Pécs ókori, majd középkori emlékeit. 

 • Pécs több napot is megér! Szállj meg műemléki környezetben, a Zsolnay Vendégházban és fedezd fel kényelmesen a karnyújtásnyira lévő látnivalókat!