Csizmadia Péter: Vincze Balázs és Szentgyörgyi Dávid is jól végezte a munkáját

2020. február 20. 11:03 2020. feb. 20. 11:03

Őszintén megdöbbenne, ha a Pécsi Vagyonhasznosítónál feltárt ingatlanügyek kapcsán törvénytelenséget állapítanának meg, ugyanakkor, ha így lesz, támogatni fogja a felelősségre vonást Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője. A politikus lapunknak arról is beszélt, hogy szerinte a ZSÖK éléről visszahívott Vincze Balázs jól végezte a munkáját, az előző városvezetés idején képződött költségvetési hiány miatti 8,5 milliárdos állami hitel visszafizetése pedig minden pécsi érdeke.

Az elmúlt időszakban több, a pécsi közéletet tematizáló ügy emelkedett a közbeszéd homlokterébe. Ilyen például a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. volt vezetéséhez köthető ingatlanértékesítések esete, melyeket a Péterffy Attila polgármester által elrendelt, az önkormányzati cégeknél zajló átvilágítás tárt fel, és melynek részleteit az önkormányzat január végén ismertette egy sajtótájékoztatón.

Mint az ismert, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. éléről 2019. december 10-én azonnali hatállyal visszahívta a közgyűlés Szentgyörgyi Dávidot, mivel az önkormányzat szerint súlyos problémákat tárt fel az átvilágítás a PVH-nál a társaság kezelésében lévő ingatlanok értékesítési gyakorlatát illetően.

Az egyik ingatlanértékesítésből az önkormányzat korábbi tájékoztatása szerint 158 millió forint képződött, abból viszont csak 12 millió érkezett meg a PVH-hoz, a többi ügyvédi letétbe került. Mikor Péterffy Attila felszólította Szentgyörgyit, hogy intézkedjen a letét ügyében, a volt PVH vezér Bodnár Imre, az átvilágítást végző ügyvédi team vezetője szerint zavaros magyarázatot adott.

A vagyonhasznosító állítólag egy ingatlanvásárlásra tartogatta a pénzt, de az üzleti tervben nem szerepelt ilyen. A letétet kezelő ügyvéd decemberben 21 milliót küldött a vagyonhasznosítónak a letétből, valamint közölte, a letéti pénzre neki beszámítási igénye van, benyújtott négy számlán 104 millió forint ügyvédi díjat, 2015 és 2019 vége közötti időszakra pedig kiszámlázott 72 millió forintos ügyvédi átalánydíjat.

A másik ügy a volt központi menzához kapcsolódik, melyet pályázaton értékesített a PVH. Itt olyan cég lett a befutó, melyben a pályázat idején tulajdonos és ügyvezető volt annak a személynek az anyja és apja, aki Szentgyörgyi Dávid élettársa volt, emellett PR-vezető beosztásban dolgozott a vagyonhasznosítónál. Az átvilágítás szerint volt egy olyan ajánlat, mely a PVH-ra nézve kedvezőbb lett volna annál, mint amit a nyertes cég tett.

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. új vezetője a fentiek tükrében feljelentést tett, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályánál pedig különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt rendeltek el nyomozást az ügyben.

Támogatná a felelősségre vonást Csizmadia Péter, ugyanakkor megdöbbenne, ha törvénytelenségre derülne fény

Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz-frakció vezetője lapunknak a fentiek kapcsán azt nyilatkozta, ismeretei és az elmúlt években tárgyalt üzleti jelentések szerint Szentgyörgyi Dávid jól végezte a munkáját. Mint fogalmazott, tényszámokkal igazolhatóak az eredmények és mindeközben a 2009-es városvezetés (2009 májusától a Fidesz vezette Pécset – a szerk.) előtti hatalmas adósság megfelelő ütemű törlesztése is rendben haladt a cég részéről.

Az átvilágítás kapcsán azt mondta, nincs hitelt érdemlő, konkrét információja, szerinte a közvéleménynek sem, mivel eddig egyetlen állítás hangzott csak el. Ugyanakkor úgy látja, amennyiben bizonyíthatóan bármilyen törvénytelenség történt, amin őszintén megdöbbenne, akkor támogatni fogja a felelősségre vonást.

A ZSÖK-ügy

A frakcióvezetőt kérdeztük Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. volt vezetőjének munkájáról és visszahívásáról is. Emlékeztetőül: a ZSÖK-öt 2015 óta vezető Vinczét november 14-én hívta vissza a közgyűlés a posztról. Péterffy Attila akkori közleménye szerint a ZSÖK Nkft. átvilágítása során kiderült, hogy Vincze Balázs a cég ügyvezetőjeként nettó 165 millió, bruttó 209,6 millió forintos szerződést kötött egy pécsi rádiót működtető céggel. Ehhez azonban a közgyűlés előzetes hozzájárulására lett volna szükség, ami nem történt meg.

A Fidesz, valamint az ÖPE-KDNP frakciók mind a hét tagja már az ezt tárgyaló napirend előtt tiltakozott, politikai tisztogatást emlegettek, és kivonultak az ülésről (Péterffy Attia az önkormányzat lapjának adott interjúban a városi cégeket érintő vezércserék kapcsán azt mondta, sem az önkormányzatnál, sem az intézményeknél, sem a városi cégeknél nem volt és nem is lesz politikai tisztogatás, minden személynél megvolt a racionális indok). A menesztett vezető a Népszavának azt mondta, joga volt aláírni a visszahívására indokot adó szerződést, így a közgyűlés döntését megtámadja a bíróságon.

Csizmadia Péter szerint tényszámokkal igazolható, hogy Vincze kimondottan eredményes munkát végzett, minden gazdasági mutatóban jobban teljesített a ZSÖK, mint korábban. Megjegyezte, úgy tudja, hogy amely szerződésért visszahívták Vincze Balázst, az abban partnerként szereplő cég a mai napig dolgozik a ZSÖK-nek. Információi szerint a kifogásolt szerződés egy több éves keretszerződés volt, országos médiamegjelenésekről szólt, ezekről pontos teljesítési igazolások és elszámolások születtek.

Költségvetés

Pécs készülő 2020-as büdzséjét a frakcióvezető "üres" költségvetésnek látja (a büdzsé egyelőre csak tervezet, arról márciusban határoz a közgyűlés – szerk.) Szerinte az, hogy az elmúlt időszakban trendszerűen emelkedtek az iparűzésiadó-bevételek (tavaly rekordösszeg, 9,7 milliárd forint képződött), azt mutatja, hogy az előző városvezetés alatt tett a helyi gazdaságfejlesztési és befeketésösztönző lépések sikeresek voltak. Kitart amellett, hogy Páva Zsolt volt polgármester többmilliárdos plusszal adta át a város kasszáját.

Mint ismert, az új városvezetés azonban továbbra sem látja így a helyzetet. Péterffy Attila még az átadás-átvétel időszakában közölte, hogy Pécs önkormányzatának és gazdasági társaságainak teljes hitelállománya szeptember 30-i állapot szerint 18,2 milliárd forint volt, emellett 4,84 milliárd forint túlköltést is mutatott a helyzetjelentés.

A számháborúba a Magyar Államkincstár is beszállt, amely azóta ül a város nyakán, hogy 2017-ben kiderült, többmilliárdos költségvetési hiányt sikerült összehoznia az akkori fideszes többségű önkormányzatnak, mely miatt 9,5 milliárd forint állami gyorssegély érkezett a városba, igen kemény feltételekkel. A MÁK szerint plusz négymilliárd állt a város rendelkezésére, furán magyarázva, hogy a 18 milliárdos hitelállomány és a közel mínusz ötmilliárdos maradvány miért nem viszi mínuszba az egyenlet összegét.

Csizmadia megjegyezte, 2018-ban és 2019-ben is pluszban zárta az évet az önkormányzat, a szocialista vezetés idején 6 milliárdos mínuszban volt a költségvetés egyenlege.

Itt idéznénk a Hoppál-jelentésből, melynek részleteit volt kollégánknak, Kovács Istvánnak a Transparency International segítségével sikerült nyilvánosságra hoznia. A Szabad Pécsen megjelent írás többek között kitért a 2014-es állami adósságvállalásra is, mely 45 milliárd forint adósságot vitt el Pécsről. A jelentés szerint 2009 májusában, mikor a Fidesz került hatalomra, 30,3 milliárd volt a város adóssága, ez 15 milliárddal szaladt meg 2014-re, a kormánypárti vezetés idején.

A nagy adósságnullázásból aztán az lett, hogy három év múlva a sokmilliárdos költségvetési hiánytól volt hangos Pécs. A hiányról korábban a Pécsma.hu is kérdezte Csizmadia Pétert, aki azt mondta, 2015-2016-ra csúcsosodott ki az, hogy anno 2014-ben ugyan az állam elvitte az önkormányzat adósságát, de az önkormányzati cégek hiteleivel, adósságaival nem foglalkozott. Ezért volt egy hatmilliárdos lyuk az önkormányzati költségvetésben, amit megpróbált részben adóemelésekkel finanszírozni a városvezetés. Ezt sikerült körülbelül kétmilliárdra csökkenteni.

Lapunknak ennek kapcsán a politikus azt mondta, az állami támogatás ahhoz kellett, hogy a még meglévő hiány lenullázásához szükséges szerkezetátalakítás éveiben az önkormányzat likviditása biztosított legyen. Ez véleménye szerint sikerült is, a költségvetés pluszban zárt, a likviditás megmaradt, sem tavaly nem kellett, sem idén nem kell a folyó kiadások fedezésére folyószámlahitelt felvennie az önkormányzatnak.


A 8,5 milliárdos állami hitel

A 2020 végéig visszafizetendő 8,5 milliárdos állami kölcsönről a politikus azt mondta, úgy tudja, a fideszes városvezetés a kormánnyal és a MÁK-kal együtt kidolgozott egy konkrét ütemtervet az állami támogatás visszafizetésére, továbbá előkészítésre kerültek a törlesztéshez szükségek intézkedések. Szerinte ez olyan sikeresen működött, hogy egymilliárd forintot sikerült is "előtörleszteni" 2019-ben. A törlesztés átütemezése kapcsán, melyet most próbál kijárni Péterffy Attila, annyit mondott, segít abban, hogy közös nevezőre kerüljenek az érintett szaktárcákkal.

"Úgy gondolom ugyanis, hogy ez nem politikai kérdés, hanem pécsi ügy. Ezért minden pécsi érdeke az, hogy mielőbb maga mögött tudhassa a város ezt a törlesztést"

- fogalmazott.

A 8,5 milliárd visszafizetése a február 18-i pécsi közgyűlésen is téma volt. Péterffy Attila ennek kapcsán elmondta, még mindig várják Varga Mihály pénzügyminiszter válaszát egy korábbi levelükre, amelyet a törlesztés ütemezésének megváltoztatása tárgyában írtak a miniszternek.

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP