Nem lesz újraszámlálás a szoros pécsi választókerületekben, elutasították a fellebbezéseket

2024. június 16. 16:03 2024. jún. 16. 16:03

Pécsen, a választókerületekben kialakult szoros verseny miatt nem kerül sor újraszámlálásra, mivel a Fidesz és az ellenzék által benyújtott fellebbezéseket egyaránt elutasították.

A Fidesz–KDNP–ÖPE jelöltje, Jancsula Dezső fellebbezését formai hiba miatt elutasították, mivel nem mellékelte a személyi azonosítóját. A 16-os választókerületben csupán 36 szavazattal nyert a jobbikos Fogarasi Gábor.

Kapcsolódó: Bejárkált a szavazókörökbe a választás napján a fideszes Barkóczi Csaba – pénzbüntetést kapott!

Vörösné Deák Andrea, szintén a Fidesz–KDNP–ÖPE színeiben, a 15-ös választókerületre vonatkozó fellebbezését azért utasították el, mert csak vélelmezésekre alapozta bizonyítékait. Ebben a körzetben szavazategyenlőség alakult ki, ezért új szavazás kiírása várható.

A 8-as választókerületben, ahol a fideszes jelölt öt szavazattal nyert, az ellenzék újraszámlálást kért, de bizonyítékaik nem voltak elégségesek. A választási iroda vezetője, vagyis a fideszes vezetésű baranyai önkormányzat jegyzője szerint ezek az MSZP-s delegáltak nyilatkozatai alapján készültek, és nem voltak meggyőzőek.

A DK-s Auth István fellebbezését a 9-es választókerületben teljesen elutasították, bár a helyi választási bizottság korábban részben helyt adott a panasznak. Az ügy várhatóan folytatódik a területi bizottságnál vagy a Kúrián.

A szombati döntések egyikét sem tekinthetjük jogerősnek, és a kiélezett helyzet miatt további jogi lépések várhatóak.