Pécsen jövő héten jön az újabb szúnyogirtás

2024. augusztus 23. 10:52 2024. aug. 23. 10:52

A munkálatok ezúttal azokon a városrészeken történnek meg, amelyeket a korábbi gyérítések nem érintettek.

A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint augusztus 27-én, kedden 20 órától szúnyoggyérítést végeznek a város több pontján. A Biokom közleménye szerint a Makárhegy és Erzsébet telep területén földi-kémiai irtást terveznek, amennyiben az időjárás engedi. A permetezéshez csapadékmentes, szélcsendes idő szükséges, és a hőmérséklet nem eshet 15 fok alá, mivel ilyen körülmények között a rovarok nem repülnek, így az irtás hatástalan lenne.

Ha kedden az időjárás nem kedvez, a gyérítést szerdára vagy csütörtökre halasztják. A művelet célja a kártevő rovarpopuláció csökkentése, amit gépjárművek platójáról permetezett Deltasect Plus 1,2 ULV nevű készítménnyel végeznek. Ez a szer csekély mennyiségben alkalmazva csak az érzékenyebb rovarokra hat, emberre és a környezetre nem jelent veszélyt.

A kezeléssel érintett városrészek:

Makár (Szigeti út–Magyarürögi út–Jakab-hegyi út–Ifjúság út–Kürt utca) és Erzsébettelep (Havi-hegyi út–Wass Albert utca–Bányász utca–Hársfa utca–Hegyalja utca–Zerge utca).

A lakosság számára javasolt, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket és ruhákat takarják le vagy gyűjtsék össze. A kezelés idején és az azt követő egy órában ajánlott az ablakokat, ajtókat zárva tartani, és a mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területeken termő zöldségek és gyümölcsök fogyasztása előtt alapos mosás javasolt, valamint kerülendő a permetezést végző gépjármű közelében tartózkodni.