Színházi és filmes példaképek taníthatnak hamarosan Pécsett

2024. június 13. 11:52 2024. jún. 13. 11:52

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak Pécsett a PTE Művészeti Kar, a budapesti Színház és Film Intézettel (SZFI) együttműködésben – számolt be az SZFI MTI-hez eljuttatott közleményében.

Május 23-án a kari tanács jóváhagyta az új szakok alapítását és az akkreditációs folyamat megkezdését, amit az egyetem oktatási bizottsága is támogatott. A tervezett szakindítások 2025 őszére várhatók, amelyek között két osztatlan képzés, két alapszak, hat magyar nyelvű és két angol nyelvű szakirány, valamint tizenkét szakirányú továbbképzés szerepel.

Az új szakok között megtalálható a színművész és színházrendező képzés, valamint a mozgókép alapszakhoz kapcsolódó filmíró, film- és televíziórendező, operatőr, hangmester, filmvágó és gyártásszervező szakirányok. Emellett televíziós műsorkészítő és több szakirányú továbbképzés is indul, mint például forgatókönyv- és drámaíró, mozgóképalkotó, dokumentumfilm-alkotó, hatásvilágítás-tervező, előadóművészeti műszaki vezető, gazdasági vezető, intézményvezető és előadóművészeti marketing.

Az új szakok indítását neves színházi és filmes szakemberek támogatják, mint:

Balázs Zoltán és Csányi János rendezők, Deák Kristóf filmrendező és producer, Goda Krisztina forgatókönyvíró és filmrendező, Gózon Francisco operatőr, Kollányi Tamás vágó, Szabó Gábor operatőr, Tasnádi István forgatókönyv- és drámaíró, rendező, Tuba Mariann vágó, televíziós műsorvezető és Zányi Tamás filmhangtervező.

A PTE MK-n tervezett Színház- és Filmművészeti Intézet létrehozása egy komplex összművészeti egyetemi portfólió kialakítását teszi lehetővé, amely nemzetközi szempontból is jelentős.

 

Forrás: PécsMa