Török Ottó: "itt alkotni, építeni lehet és kell is"

2020. október 9. 08:28 2020. okt. 9. 08:28

Külön polgármesteri biztost választott a legutóbbi pécsi közgyűlés Török Ottó személyében, aki a megyeszékhely sportberuházásaiért felel. A volt sportért felelős szakállamtitkár negyedszázados szakmai múlttal rendelkezik, a sport különböző területein dolgozott vezető beosztásban, de több egyéni sportsikert is begyűjtött. A polgármesteri megbízottat a munkáról és a tervekről faggattuk.

Budapesten él, budapesti munkahelyei voltak, miért vállalta el a pécsi felkérést?

Egy olyan embernek, aki szinte az egész életét a sportban töltötte, talán nem is létezik ennél szebb feladat, hiszen itt alkotni, építeni lehet és kell is. Nagyon sok pécsi kötödésem van, lányom már életvitelszerűen itt él, a PTE orvosi karán harmadéves hallgató. Nővérem indította be Pécs-Pogányban a reptér üzemelését osztrák közreműködéssel. Második feleségem a PTE jogi karán végzett.

Számos vívóversenyen részt vettem a baranyai megyeszékhelyen, sportszakmai kapcsolatom van évek óta Czerpán Istvánnal, a PVSK Sportegyesület elnökével, akivel évekig a Sportegyesületek Szövetségének elnökségében dolgoztunk együtt. István ma is tagja az elnökségnek. De említhetném Vári Attilát is, akivel majd 20 éves az ismeretségünk.

Török Ottó (fotó: Szabó Ferenc)

Pécs polgármesterének biztosa lett. Mi a legfontosabb feladata?

A városban megvalósítandó kiemelt sportcélú beruházások bonyolítása, felügyelete Pécs lakosságának és vezetésének igényeinek érvényesítésével, a PSN Zrt. hatékonyabb működésének megvalósítása, és nem utolsó sorban a PMFC labdarúgócsapatának hosszútávú működtetését szolgáló feltételrendszer kialakítása.

Mesélne kicsit bővebben minderről?

Nagyon kevés olyan ember van, aki már látott életében olyan sportfejlesztést, ami Pécsett tervezés előtt áll, az én korosztályomban alig van ilyen szakember. Én végigjártam a ranglétrát, államigazgatás, civil szféra, sportcégek vezetése, a PSN Zrt-nél négyszer nagyobb cég, 800 közalkalmazott, 5-6 milliárdos költségvetés, évekig irányítottam a Nemzeti Utánpótlási Sportszolgáltató Intézetet, röviden a NUSI-t. Puskás Ferenc Stadion, sportuszoda, jégcsarnok Budapesten - vezető beosztásban irányítottam a létesítményekben a szakmai munkát. Ismereteim szerint Magyarország egyetlen önfenntartó létesítménye a Vasas Jégcentrum, onnan érkeztem Pécsre biztosnak.

Mit szeretnének Pécsett megvalósítani?

Többek között egy 60-szor 30 méteres fedett jégpályát lelátóval, valamint egy 20-szor 40 méteres félig fedettet, utóbbit elsősorban a közönségnek és a kicsiknek. Magyarországnak négy téli olimpiai bajnoka van rövid pályás gyorskorcsolyában, belőlük kettő pécsi, viszont ezt eddig nem használták ki a városban. A hagyományt, nevelést folytatni szeretnénk, illetve erősítenénk a jégkorong utánpótlás-nevelési feladatokat. Az új létesítmény a jelenleg meglévő elavult pálya területén valósulna meg.

Ugorjunk a labdarúgó stadionhoz.

Régóta napirenden van a stadion kérdése. Azzal, hogy a PMFC feljutott az NB II-be, felgyorsultak a folyamatok. Hargitai János országgyűlési képviselő egyezettet Péterffy Attila polgármesterrel, az előkészítési munkálatok elindultak, a város a többi projekttel közösen együttműködik, és támogatja a kormányzati szándékot. A kormányzatot az érdekli, hogy épüljön fel, minket pedig az, hogy hol épüljön, és hogy fenntartható legyen. Véleményem szerint az a logikus, hogy az épülő Dárdai Akadémia szomszédságába kerüljön a stadion. Az elvi hozzájárulást tudomásom szerint Orbán Viktor miniszterelnök már megadta.

Török Ottó (fotó: Szabó Ferenc)

Beszéljünk kicsit az aquaparkról.

Jó hírem van. Az önkormányzati választások után is bennmaradt a Hajós Alfréd sportuszoda-programban a pécsi vizes létesítmény építési terve. Hétfőn ebben az ügyben tárgyaltam Wladár Sándorral, a szövetség ismételten megválasztott elnökével.

Aquaparkot sportuszodával, szállodával érdemes építeni, ezek így együtt már beváltak Magyarország több városában. Pécs rég késésben van ebben az ügyben. A lakosság szempontjából, de a régiónak is a vízfelület a legfontosabb. Nincs elég jó minőségű szállás, nincs még kellő minőségű és mennyiségű víz. A mai szabályok szerint 1000 fős konferenciát például akkor lehet tartani, ha vizes központ és a szállás egy helyen van, ilyen pedig nincs Pécsett.

A kitűzött célok közül mi valósul meg a leghamarabb? Hol láthatják először a pécsiek az első kapavágásokat?

Legrövidebb időn belül, akár jövőre, késő tavasszal a jégcsarnok munkálatai kezdődhetnek meg, a tervezett beruházási költség megközelítheti a kétmilliárd forintot. A focistadionnal kapcsolatos kormányhatározatnak 2021 elejére meg kellene jelennie, aztán jöhetnek a kiviteli tervek, maga a komplexum 2022-2023-ra lehet kész.

Az aquaparkot szeretnénk a stadionnal egy időtervben kezelni, ezért ott fel kell gyorsulnunk. Nagyon fontos, hogy tudjuk, mit akarunk építeni, teljes részletességben, és a megtérülés kérdése is megkerülhetetlen. Erről a közgyűlésnek kell dönteni, a kellő vízhozam megtalálása lesz talán a legnehezebb.

A kormányzat honvédelmi sportközpont létesítését is tervezi.

Minden létesítmény építését örömmel fogadjuk, így van ez a honvédelmi sportközpontok esetében is. Ennek a létesítést a napokban kezdtem tanulmányozni.

Sok munkahelye volt, ezekre a kapcsolatokra építhet messze a fővárostól?

Nem nagyon van olyan szakember, akit ne tudnék felhívni segítség, tanács ügyében, mindenféle politikai nézet nélkül. 25 év alatt rengeteg szakmai kapcsolatot építettem ki. Meglátásom szerint Pécsnek nincs olyan szakembere, aki végig tud menedzselni egy ilyen programot, de Debrecenben, Egerben és máshol sincs.

A munkaköri leírásomban szerepel, hogy dr. Szabó Tünde sportállamtitkárral tartom az operatív kapcsolatot. Az államtitkár asszonyt nem azért ismerem, mert magas kormányzati beosztásban van, hanem azért, mert a 25 év alatt számos alkalommal segítettük egymás munkáját.

Sportcsaládból származik, édesapja, nagybátya olimpiai érmes.

Nagyon büszke vagyok a családomra, édesapám, Török Ottó 1964-ben Tokióban, az öttusacsapat tagjaként bronzérmet szerzett. Testvére, Ferenc, a nagybátyám kétszeres olimpia bajnok öttusázó: Tokióban 1964-ben egyéniben, majd 1968-ban Mexikóvárosban csapatban nyert aranyat.

Ön is büszkélkedhet sportsikerekkel.

Régen volt, de leginkább az Universiadén elért bronzérmemre vagyok büszke.

Tervezi, hogy a baranyai megyeszékhelyre költözik?

Igen, tervben van a Pécsre költözés, de ez egyelőre várat még magára. Két házasságomból négy gyermekem született. Ketten a kirepülés határán állnak, két pici pedig otthon van a feleségemmel. Ugyanakkor szüleimre tekintettel jelenleg nem költözök ide. Édesapám, édesanyám szerencsére jó egészségnek örvendenek, Budapesten majdnem egymás szomszédságában lakunk. De bármikor segítségre szorulhatnak, ezért egyelőre erre tekintettel éljük a mindennapjainkat.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP